Споран начин избора новог лидера СДП-а

nezavisne.com
Споран начин избора новог лидера СДП-а

Сарајево - Предсједништво СДП БиХ на својој сједници анализирало је данас узроке лоших резултата странке на општим изборима, а уочи сједнице већина партијских функционера поручила је да је неопходна промјена руководства.

Ставови чланова Предсједништва СДП-а разликују се у начину на који је потребно изабрати новог предсједника странке, који би на овој позицији замијенио Златка Лагумџију. Из тузланског, зеничког и дијела сарајевског одбора СДП-а заговарају хитни конгрес на којем би био измијењен Статут странке, чиме би се омогућило да предсједника на директним изборима бира све чланство, а не делегати овог конгреса. Тек послије директних "предсједничких избора" био би сазван конгрес ради избора осталих чланова руководства. Лагумџија и неколицина његових најближих сарадника заговарају такође ванредни конгрес, али да се одмах на њему, по важећем статуту, изабере нови предсједник.

"Чланству СДП-а широм БиХ, не само у Тузли, циљ је демократизација странке кроз промјене Статута, да предсједника бира укупно чланство странке. У супротном, ништа се суштински неће промијенити у систему рада СДП-а", изјавио је уочи сједнице Предсједништва СДП-а Јасмин Имамовић, потпредсједник Главног одбора странке, а преносе Независне новине.

Бесима Борић, чланица Предсједништва СДП-а, оцијенила је да најприје треба зрело да разговарају о свему и признају пораз партије на изборима.

"Народу је доста свега и наш резултат је израз револта. Неопходна је демократизација странке и промјена Статута о избору предсједника, а ту одлуку може донијети само конгрес", нагласила је Борићева.

Томо Видовић, члан Предсједништва странке, сматра да је за лош изборни резултат одговорно цијело руководство партије, али не једнако.

"Лош резултат захтијева одговорност свих. На чело странке морају доћи људи животне доби од 40 до 50 година. Ту позицију не заслужује нико од ових што се задњих дана спомињу као кандидати за предсједника", рекао је Видовић.

Међу функционерима који су досад спомињани као претенденти на лидерску позицију су и Нермин Никшић, генерални секретар СДП-а, и један од потпредсједника Дамир Хаџић, који су због изборног пораза партије у четвртак поднијели оставке на страначке дужности. Своју оставку најавио је и Хамдија Липовача, члан Предсједништва СДП-а, који данас није искључио могућност да и он буде кандидат за Лагумџијиног насљедника.

"Сад прво морамо видјети гдје смо суштински погријешили. По мени, највећи пропуст је што смо улазили у власт са СДА па се разишли, онда смо 'створили' Фахрудина Радончића, па смо га смијенили и народ више није знао с ким смо", оцијенио је Липовача.

Нагласио је да након изборног краха "СДП јесте на кољенима, али да је још јака фирма која ће сигурно опстати".

"Рјешење је конгрес и предлагање нових људи из базе", додао је Липовача.

Дамир Хаџић је казао да очекује пријатељску расправу на сједници Предсједништва СДП-а, како би се утврдили закључци за консолидацију странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана