Шолаја: Изетбеговић условљавањем жели да покаже да Додик нема политичку снагу

nezavisne.com
Шолаја: Изетбеговић условљавањем жели да покаже да Додик нема политичку снагу

Сарајево - Политички аналитичар Милош Шолаја изјавио је за “Независне” да је неопходно да “се конституишу институције” како би БиХ што прије почела да функционише, те да лидер СДА Бакр Изетбеговић условљава формирање Савјета министара изгласавањем АНП-а како би показао да “Милорад Додик (српски члан Предсједништва) нема политичку снагу”.

“Условљавања долазе из унутрашњих разлога. Дакле, тако се једноставно жели показати, пошто Бакир Изетбеговић - односно СДА - конролише два члана Предсједништва, гдје лежи политичка моћ. Управо због тога се испоставила оваква једна клацкалица и овакво једно условљавање и, у случају да се прихвати овај план, да се покаже да Додик нема ту политичку моћ. Према томе, увјерен сам да је то једно настојање да се унутрашњи баланс снага помјери и на једну и на другу страну”, каже Шолаја.

Он додаје да је приоритет за Босну и Херцеговину да се сада успоставе институције, али да то захтјева “болне компромисе”.

“Мислим да постаје све јасније да је приоритет да се у БиХ конституишу институције у складу са изборним резултатима. То је свакако законска обавеза. Најгоре што може да се деси јесте да БиХ нема институције. Заиста и у међународном случају се показала као неуспјела, пропала и нефункционална држава, тако да је то сада најважнији задатак. То наравно тражи болне компромисе, нарочито за оне који инсистирају на МАП-у, али очигледно је да и из међународне заједнице долазе неки сигнали да би у овом тренутку било боље формитрати институције”, рекао је Шолаја.

Шолаја каже да ни НАТО не условљава Босну и Херцеговину усвајањем Годишњег националног плана (АНП), али да Алијанса “не увози кризе”.

“НАТО никада то није постављао као услов, зато што НАТО у чланство узима земље у складу са демократским принципима. Дакле нема одлуке без Републике Српске. НАТО не увози кризе, они имају своја правила како неко постаје члан. И ако тај неко долази са унутрашњим конфликтом онда нема уласка у НАТО. Као што сте видјели, не само НАТО, него ни ЕУ не условљава. Приоритет је значи формирање институција”, објаснио је Шолаја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана