СНСД и Српски клуб неће доћи на сједницу Представничког дома

ATV
СНСД и Српски клуб неће доћи на сједницу Представничког дома

СНСД и Српски клуб неће присуствовати хитној сједници Парламента БиХ коју је, на иницјативу 14 посланика, заказала предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто.

Посланици СНСД-а доћи ће на сједницу свог Клуба, али неће улазити у бијелу салу, јер је, кажу, лицемјерно да се на хитној сједници расправља о ситуацији у правосудним институцијама, када су исти потписници хитне сједнице давали подршку раду БХ правосуђа, док је СНСД годинама уназад  исказивао незадовољство И указивао на проблеме. 

“Комплетна иницјатива и комплетни формат хитне сједнице и материјала о коме би се требало расправљати је у функцији бошњачке потребе, потребе Бакира Изетбеговића да овлада правосуђем да он управо преко кадрова распоређује гдје ће ко бити тужилац и да се на тај начин улази у политичке обрачуне са неистомишљеницима”, каже Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Да стање у правосуђу јесте политичко питање говори и чињеница да се та тачка нашла испред  информације о мигрантској кризи. Оно што је занимљиво да би о ескалацијама и проблемима са мигрантима радо говорио министар безбједности у техничком мандату Савјета министара, али овога пута као посланик у Парламентарној скупштини.  Потпис Драгана Мектића нашао се на списку иницијатора хитне сједнице, који траже информацију од Савјета министара о стању и сварном броју колико миграната има у БиХ. За шефа Српског клуба Ненада Стевандића И то је лицемјерство и апсурд политике у БиХ. Од колега посланика тражи прво да се одблокира рад институција и да се изабере Комисија за именовање новог сазива Савјета министара који би се бавио свим проблемима, а прије свега мигрантском кризом.

“Сви управо избјегавају да кажу да кривци за ту исту кризу сносе стари Савјет министара у техничком мандату који својинм незнањем, нерадом или намјерном опструкцијом производи огромну штету за Унско-сански кантон, али и за међуетничке односе и посланици који хоће да раде, али неће да се баве формирањем комисије која би се бавила мигранском кризом”, каже Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у ПД ПС БиХ.

Од српских посланика, претпоставља се да ће се појавити они који су своје потписале  ставили и затражили хитну сједницу( телопом истакла потписе Бореновића, Пектића И Пекић). Један од иницјатора је И СДП-ов Саша Магазиновић који од сједнице има велика очекивања. Вјерује да ће сутра добити одговор на питање које поставља већ годину дана.

“Још ми нико из институција није успио одговорити, иако из међународних институција појављује у медијима износећи цифре које су њихове државе или институције или организације помогле у рјешавању мигрантске кризе. То је моје прво очекивање, јер желим да нам се каже како су паре потрошене или алтернатива ко је украо паре”, каже Саша Магазиновић, посланик СДП-а у ПД ПС БиХ.

Посљедњи покушај засједања представничког дома био је прије два мјесеца. Занимљиво је и то да они који су посланици и обављају фунцију министара, додуше у техничком мандату, не одричу се тако лако посланичких паушала. По 3 465 марака, у Представничком дому добили су министри у техничком мандату Драган Мектић и Мирко Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана