Службени ауто украден испред стана директора Фонда за повратак БиХ

Жељка Домазет
Службени ауто украден испред стана директора Фонда за повратак БиХ

Источно Сарајево - Службени аутомобил Фонда за повратак БиХ који користи директор ове институције Млађен Божовић украден је у ноћи између 25. и 26. новембра са паркинга испред зграде у Источној Илиџи у којој живи Божовић.

Центар јавне безбједности (ЦЈБ) Источно Сарајево јуче је саопштио да је дан раније Божовић пријавио дежурној служби Станице јавне безбједности Источно Ново Сарајево крађу "фолксваген тигуана".

- По овлашћењу дежурног тужиоца предузимају се потребне радње на проналаску возила и идентификацији извршилаца кривичног дјела - навели су у полицији.

Божовић је на питање због чега аутомобил није код возача и да ли тај аутомобил дужи он или возач, казао да ни возач Драган Кокот нема гаражу, као ни он и да аутомобил углавном буде паркиран испред његовог стана.

- Фонд за повратак има пет аутомобила, а возило које је украдено купљено је прије пет година за 50.000 марака. Колика му је сада вриједност заиста не знам. Волио бих да је украден мој лични аутомобил, а не овај, али нисам крив што краду возила - каже Божовић.

Додао је да не вјерује да ће полиција успјети да пронађе украдено возило.

- Биће процијењена штета, а аутомобил је каско осигуран. Сачекаћу још два или три дана, узети записник полиције, обратити се осигуравајућој кући "Бобар осигурање" и то је то - рекао је Божовић.

Истакао је да је возило паркирао пред зградом око 16 или 17 часова у уторак.

- Имао сам увече госте и када сам их испратио око 22 часа, аутомобил је био пред зградом. Када сам ујутро кренуо на посао, није га било. Мислио сам да га је одвезао Кокот, који живи у Војковићима, пошто и он има кључ, али када се он појавио и питао ме гдје је ауто, схватио сам да нешто није како ваља - рекао је Божовић и додао да су лопови највјероватније сломили стакло и ушли у возило.

Божовићев случај није усамљен када су у питању крађе службених аутомобила. Крајем прошле године са паркинга у сарајевском насељу Брека украден је службени аутомобил Парламента БиХ који је користио замјеник предсједавајућег Представничког дома Божо Љубић. Возило је пронађено након три дана на подручју Сокоца и враћено власнику. Скупоцјени БМЊ 5 вриједан око 80.000 КМ Љубићу је био украден и 2011. године, а полиција га је пронашла у Палама. Мало прије тога је и секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић остао без службеног аутомобила "шкода октавија". У 2009. години је тадашњи помоћник министра за опште послове у Министарству иностраних послова БиХ Харис Луковац остао без службеног аутомобила по други пут. Исте године је службено возило украдено и шефу кабинета министра транспорта и комуникација БиХ Дражену Гагулићу.

Нови правилник

Млађен Божовић је истакао да су новим правилником о коришћењу службених аутомобила у институцијама БиХ, који ступа на снагу 1. јануара 2015, уведене ригорозније мјере.

- Према том правилнику, Фонд ће имати право на два аутомобила. То ће свакако постати "уско грло" за Фонд јер морамо бити на терену, а не мисли ваљда неко да ћемо ићи пјешке. Ове преостале аутомобиле који су вишак продаћемо и остаћемо са два возила - казао је Божовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана