Службе на ногама, мигрантска криза пред вратима

Ведрана Кулага
Службе на ногама, мигрантска криза пред вратима

Сарајево - Повећан број илегалних улазака миграната у БиХ подигао је на ноге домаће службе, а надлежни истичу да посљедња дешавања нису само проблем БиХ већ цијелог региона, али и Европе која је крајња дестинација избјеглица са Блиског истока и из ратом захваћених земаља.

Западнобалканска рута званично је затворена, али мигранти и даље, уз помоћ криминалних група, незаконито пролазе или покушавају да прођу. То већ потврђују и евиденције безбједносних институција у БиХ о откривеним мигрантима. Посљедњи подаци, који се односе на период од јануара до 22. априла ове године, показују да је у покушају или непосредно након илегалног преласка границе откривено 1.139 миграната, а њих 1.362 је спријечено да уђе у БиХ. Ако би тај талас, упозорили су надлежни, био настављен или додатно ојачан током наредних дана и мјесеци, то би могло да створи, прије свега, велику хуманитарну кризу.

Савјет министара БиХ задужио је прошле седмице Координационо тијело за питања миграција у БиХ да се у пуном капацитету активира и путем оперативног штаба предузме активности након што је повећан број илегалних улазака миграната. То, како су казали у Савјету министра, укључује појачане контроле на граници и спречавање илегалног превоза миграната, а онима који су ушли у БиХ биће пружена помоћ.

- Ради се и на изналажењу нових локација за њихов смјештај да би на хуман и достојанствен начин били збринути у БиХ. У спровођењу активности учествоваће надлежне институције, а очекује се укључивање и Институције омбудсмана за људска права те међународних организација које се баве људским правима - казали су у Савјету министара.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да за сада мигранти нису правили проблеме и да је више него јасно да им БиХ служи само као транзитна земља, али да то не значи да се ситуација може посматрати скрштених руку.

- Илегална рута из Турске, преко Грчке, Албаније, Црне Горе и БиХ, према Хрватској функционише. Сваким даном она све више добија на интензитету, а циљ тих људи који су кренули је западна Европа. Не желе да се задржавају у БиХ. Дођу да поднесу захтјев за азил да регулишу свој статус, добију храну, одјећу, евентуално медицинску заштиту и иду према ЕУ. Ово је више хуманитарно питање и проблем, али не треба никако искључити ни безбједносни - рекао је Мектић. Додаје да ово није проблем само БиХ већ свих земаља на овој рути.

- Надлежни у БиХ и у осталим земљама на рути морају бити на висини задатка јер мигранти нису у БиХ дошли падобраном - рекао је Мектић који очекује бољу сарадњу свих земаља.

Мигранти који су стигли до БиХ најчешће су држављани Сирије, Пакистана, Либије, Авганистана, Ирака, Алжира, а има их из Турске, Бангладеша, Туниса, Сомалије, Камеруна те са подручја самопроглашеног Косова. Највише их је откривено на подручју Зворника, Вишеграда, Требиња, Братунца, Гацка, Велике Кладуше, Бихаћа.

Контроле

Савјет министара усвојио је на посљедњој сједници извјештај о раду Координационог одбора за питање миграција за прошлу годину. У документу је наглашено да су за период од 2016. до 2020. године одређени средњорочни стратешки циљеви, који се односе на унапређење система контроле уласка и боравка странаца у БиХ, јачање капацитета у области азила, повећање ефикасности контроле границе те унапређење борбе против незаконитих миграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана