Сјећање на страдале у Тузланској колони: Положени вијенци у Бијељини

Срна
Сјећање на страдале у Тузланској колони: Положени вијенци у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, поводом 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, положио вијенац код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини.


Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић положио је цвијеће и одао пошту за 54 припадника ЈНА које су убиле муслиманске снаге 15. маја 1992. године у Тузли.

Цвијеће су положиле и делегације града Бијељина на челу са градоначелником Љубишом Петровићем, као и градске Борачке организације на челу са предсједником Миодрагом Стевановићем.

Почаст припадницима ЈНА које су муслиманске снаге убиле у Тузланској колони прије 29 година одале су и бројне делегације организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског /Република Српска /пука, као и они који су преживјели овај злочин.

Представници бројних градски одбора политичких партија присуствовали су помену на Пучилама и одали пошту звјерски убијеним голобрадим младићима у Тузли.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана