Серж Брамерц: Хрватска опструише истраге ратних злочина

Г. М.
Серж Брамерц: Хрватска опструише истраге ратних злочина

Њујорк - Влада Хрватске опструише сарадњу правосуђа у одређеним предметима у вези с ратним злочинима међу којима су и предмети категорије два које је припремило Тужилаштво у Хагу, изјавио је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

Он је поднио полугодишњи извјештај Савјету безбједности УН истичући да у Хрватској постоји дисконтинуитет између званичног става да се подржи правосуђе које се бави питањима ратних злочина и онога што се дешава у пракси.

- Саслушали смо страхове које су нам саопштили у Хрватској. Међутим, шта год да је намјера, тренутна политика представља сметњу правосудном процесу. Још једном позивамо Хрватску да усклади своју политику са својим обавезама - истакао је Брамерц.

Упозорио је да конкретни предмети не напредују и да је сарадња правосуђа у региону под великим притиском.

- Додатно смо забринути због тога што политичари и владини званичници у региону поткопавају позиве на одговорност за ратне злочине и доводе у питање независност и непристрасност правосуђа. Реакције на недавно хапшење десеторице осумњичених за злочине над Србима у Орашју илуструју овај забрињавајући тренд. Глорификација ратних злочинаца у региону се наставља - казао је Брамерц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана