Шеранић: Превентивно дјеловати и употпунити процес вакцинације

Srna
Foto: AA

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је данас да су епидемије морбила и великог кашља у појединим подручјима у Српској настале управо због невакцинације, те нагласио да је врло важно употпунити цијели програм имунизације и превентивно дјеловати.

Шеранић је позвао родитеље да дјецу одведу код педијатра или у Центар за вакцинацију, провјере статус и вакцинишу их.

Он је изјавио да се обиљежавањем Европске седмице имунизације даје на значају ономе што је врло важно - превенцији, како не би дошло до развоја одређених обољења, прије свега дјеце, па и одраслих.

"Мислим да је велики успјех за Републику Српску то што смо учинили прошле године, а то је да смо у оквиру вакцинације као препоручену увели вакцину против хуманог папилома вируса /ХПВ/. То је дало могућност родитељима, дјеци и одраслима да се заштите једином вакцином која спречава развој карцинома", рекао је Шеранић.

Шеранић је истакао да су планови Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске везани за увођење вакцине против пнеумокока, што значи да постоји интересовање родитеља и јавности.

Он је рекао да ће Министарство у овој години заједно са Свјетском здравственом организацијом и Уницефом радити елаборат увођења такве врсте вакцине да се види, прије свега, оправданост такве врсте вакцине у здравственом систему.

"Надам се да ћемо у неком наредном периоду радити на томе да бисмо у здравствени систем уведе још вакцина од интереса са епидемиолошког аспекта", рекао је Шеранић.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бојан Ђенић рекао је да је обухват вакцинације дјеце у Српској у првој години 90 одсто, обухат вакцинације МРП вакцине у првој дози 62 одсто, а у другој дози 76 одсто, што је, како је нагласио, далеко испод колективног имунитета од 95 одсто.

"Управо то сада и јесте разлог појаве епидемија морбила и великог кашља у Српској", изјавио је Ђенић новинарима пред почетак стручног скупа поводом Европске седмице имунизације, којем присуствују педијатри, епидемиолози и представници здравстених установа које су укључене у процес имунизације у Републици Српској.

Ђенић је истакао да Институт за јавно здравство Републике Српске активно учествује у Европској седмици имунизације, те да и ове године указују на важност имунизације као превенције, те на важност саме вакцинације.

Он је истакао да су у Републици Српској тренутно активне двије епидемије - епидемија морбила, којима је заражено 44 људи, те великог кашља, којим су заражена 133 лица.

Према његовим ријечима, у Републици Српској се вакцинација врши против 10 заразних болести, као обавезан календар редовне вакцинације.

"Поред тога имамо редовне и обавезне вакцинације против заразних болести, као што је хепатитис Б, а прошле године смо направили велик искорак и увели вакцину против ХПВ вируса, која је бесплатна за узраст од девете до 14 година", истакао је Ђенић.

Ђенић је рекао да Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, а уз подршку Уницефаа и Свјетске здравствене организације обиљежава ову седмицу имунизације, те захвалио за подршку.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић истакао је да су датуми, попут Европске седмице имунизације, јако важни за подсјећање на значај имунизације и програма вакцинације које спроводи Институт за јавно здравство Републике Српске.

"Ових дана смо интензивно разговарали и правимо програм и план како бисмо додатно направили едукације, не само за студенте, већ и за здравствене раднике и то у сарадњи са Институтом. Интензивно заговарамо и мислим да ћемо веома брзо имати један програм којим ће бити обухваћени педијатри, доктори породичне медицине и специјалисти других грана медицине како бисмо још једном скенули пажњу на значај имунизације", рекао је Шкрбић.

Педијатар Дома здравља из Добоја Славен Крајина сматра да је вакцина једна од највећих тековина савремене медицине и једно од најбољих достигнућа којим се могу на сигуран начин превенирати много тешка обољења.

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације /СЗО/ за БиХ Ервин Корман рекао је да се ове године обиљежава 50 година проширеног програма за имунизацију СЗО, те подсјетио да, када је почео 1974. године - ниво вакцинације против морбила, заушњака и рубеле био свега 10 одсто, док је данас то проширено и достигло је 90 одсто.

Он је навео да је у ситуацији пандемије вируса корона дошло до пада нивоа вакцинације и развоја неповјерења међу становништвом.

Представник Канцеларије Уницефа за БиХ, шеф Секције за здравље у Уницефу за БиХ Јела Аћимовић рекла је да су дјеца угрожена заразним болестима, те да су најосјетљивија популација и најтеже компликације заразних болести се дешавају управо код њих.

"Да бисмо омогућили да свако дијете досегне свој пуни потенцијал морамо искористити оно што данас имамо да их заштитимо од заразних болести, а то је имунизација", истакла је Аћимовићева и напоменула да је вакцинација та која чува здравље.

Аћимовићева је истакла да је пандемија вируса корона утицала да у цијелом свијету дође до благог занемаривања процеса имунизације дјеце, до пада обухвата, истичући да је само у европском региону скоро два милиона дјеце пропустило своју дозу вакцине коју је требало да прими у периоду пандемије.

"Сада смо једноставно у ситуацији да морамо да вратимо имунизацију на онај ниво који је неопходан, а то је обухват од 95 одсто", нагласила је Аћимовићева.

Поводом Свјетске/европске седмице имунизације, која се ове године обиљежава од 22. до 26. априла, Институт за јавно здрасвтво Републике Српске организовао је стручни скуп којем присуствују педијатри, епидемиолози и представници здравствених установа које су укључене у процес имунизације у Републици Српској.

Скупу присуствују и представници регионалних канцеларија СЗО и Уницефа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана