Шаровић изразио наду у позитиван извјештај руске контроле

Срна
Шаровић изразио наду у позитиван извјештај руске контроле

Дервента - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изразио је наду да ће извјештај Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росељхознадзор" након контроле у БиХ бити позитиван, јер од тог извјештаја зависи даљи режим извоза воћа и поврћа у Русију.

"Они имају сумњу да БиХ нема довољне количине воћа и поврћа који се извозе у Русију, односно њихова сумња је изазвана повећаним извозом, посебно јабука, крушака, шљива и осталих култура", рекао је Шаровић новинарима у Дервенти.


Он је навео да је БиХ у првих шест мјесеци ове године извезла 60 одсто више воћа и поврћа у односу на исти период прошле године.

"На нама је да докажемо да имамо капацитете и могућности да извозимо и веће количине", рекао је Шаровић.

Он је навео да је руска делегација данас била у контроли у Управи за заштиту биља БиХ гдје су обављени разговори и преглед фито-санитарних система БиХ.

"Они су жељели да се увјере у наше законодавство и надлежности. Након тога отишли су у Херцеговину, гдје су посјетили плантаже у Поповом пољу, код највећих извозника у Требињу, затим најавили су посјету Чапљини. Вечерас треба да стигну у Бањалуку", рекао је Шаровић.

Он је додао да делегација у Бањалуци планира да посјети кључне извознике воћа и поврћа и прегледа њихове објекте у бањалучкој регији.

Руска ветеринарска и фитосанитарна регулаторна служба "Росељхознадзор" увела је почетком августа привремену забрану на увоз производа из БиХ због недостатка потврде о безбједности производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана