Сарајевска Илиџа постала Кувајт сити

Срна
Сарајевска Илиџа постала Кувајт сити

Сарајево - Предратну сарајевску општину Илиџа, чију су већину становништва до прије 20-ак година чинили Срби, Сарајлије сада зову Кувајт Сити или Дубаи Сити због великог броја Арапа који су је посљедњих година населили, пише загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

У тексту се наводи да су улице пуне држављана арапских земаља, а највише из земаља Залива. На ресторанима, козметичким салонима, продавницама и кафићима могу се видјети натписи само на арапском, али не и на енглеском или локалном језику.

Саједа Кадер, директор агенције "ЈоПетра", која се бави продајом некретнина и туристичким аранжманима, каже да су "Босанци постали мањина, не осјећају се као у својој земљи".

"Са свих страна се чује арапски језик, носи се дуга ношња, клања се на улици, многе жене носе бурке итд", рекла је она.

Велики је број новоотворених арапских агенција за некретнине преко којих држављани земаља Арапског залива купују земљу у БиХ. На Илиџи доминирају Кувајћани, а некретнине купују и Саудијци, Катарци, Емираћани...

Кадер наглашава да је Илиџа занимљива зато што је близу Врела Босне, земљиште је јефтиније него у Сарајеву, а и све природне љепоте налазе се на Илиџи.

"Оно што је можда веома битно, Илиџа је била српска и Срби су земљу и куће продавали веома јефтино Арапима, поготово на Врелу Босне гдје је чак и резиденција кувајтског амбасадора и његова приватна вила", истиче Кадер.

Према њеним ријечима, све је почело прије седам година када су Арапи почели да долазе као туристи и када се раширила идеја да је БиХ муслиманска земља у срцу Европе, да је јефтина, након чега је сваке године прилив био све већи.

Она истиче да су прво почели да долазе Кувајћани, јер њима није потребна виза, а након њих из Арапи из Емирата и Бахреина.

"Појединци су на почетку куповали земљишта чија је цијена по метру квадратном била само једну марку, па од пет до 10 КМ у центру града, а сада је цијена порасла на 120 КМ", појашњава Кадер.

Она наглашава да на Илиџи има око 140 компанија које се баве некретнинама, а власници су већином Кувајћани који су дошли прије пет година.

Да би странац у БиХ могао да купи некретнину треба да има регистровану компанију која га са адвокатом и свим папирима кошта око 5.000 КМ и на основу тога добија боравак и може куповати некретнине.

Кувајћани, Емираћани и остали власници су 60 одсто тих компанија, док су 40 одсто власници држављани БиХ који су студирали у арапским земљама, те Либанци, Сиријци и Палестинци.

Осим што је сарајевски хотел "Бристол" обновљен арапским новцем, саграђени су тржни центар ББИ и Сарајево сити центар, а у општини Хаџићи отворено је и туристичко-резиденцијално насеље Сарајево ризорт на локалитету Осеник, које се простире на 160.000 метара квадратних с вјештачим језером на 12.000 метара квадратних око којег је распоређено 160 објеката – два наткривена базена, хотел, спортски терени, супермаркет и други пратећи објекти.

Инвестиција је вриједна нешто више од 25 милиона евра, а комплекс ће моћи да пружи смјештај за 1.125 гостију.

Арапи земљу купују и у Трнову, Лужанима, Отесу, Пазарићу, Хаџићима, а има заинтересованих за земљу у Високом, Травнику, Бихаћу, па чак и Бањалуци.

Кадер тврди да међу Арапима који долазе на Илиџу и у БиХ има око 20 одсто радикалних исламиста.

"Иако држава води рачуна о томе, сматрам да још неконтролисано улазе такви људи. Оно што највише ужасава јесте то што јавност у БиХ о томе шути и на све то гледа као на позитивно", истиче Кадер.

Према њеним ријечима, осим потенцијалних терориста, неки долазе искориштавати локални народ и жене.

"С обзиром на то да радим у агенцији, јавили су ми се многи богати Арапи да им нађем младе цуре за ноћне проводе. Били су спремни да плате 1.000 евра по сату. За невине дјевојке платили би чак и 5.000 евра по сату. Држава мора реаговати што прије, док није прекасно", упозорава Кадер, пише загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Једино је лидер СББ-а Фахрудин Радончић као тадашњи министар безбједности у Савјету министара БиХ упозорио да је ријеч "о насилној промјени етничке слике и радикализацији ислама, односно да постоји план богатог Кувајта и осталих заливских земаља о исељењу у Сарајево око 100.000 њихових становника најнижег слоја, међу којима има много терориста и припадника разних милитантних група".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана