РС треба јефтиније и ефикасније здравство

Свјетлана Шурлан
РС треба јефтиније и ефикасније здравство

Бањалука - Српска треба да смањи трошкове, унаприједи ефикасност и рационализује здравствену мрежу, препоручио је Међународни монетарни фонд (ММФ), уз оцјену да је тренутна потрошња на здравствени сектор превисока и да не даје праву вриједност за уложени новац.

Налаз за здравство међународна финансијска институција је сачинила након првог прегледа кредитног аранжмана са БиХ. ММФ је у дијелу извјештаја посвећеног неизмиреним обавезама у јавном сектору РС фокус ставио на здравство.

У извјештају је истакнуто да је акумулирање неизмирених обавеза у јавном сектору у БиХ одраз лабаве фискалне дисциплине и одговорности влада, ванбуџетских фондова, система здравствене заштите и јавних предузећа и да што прије треба започети са реформама.

- Иако је укупан ниво јавног дуга у БиХ релативно низак, неизмирене обавезе здравственог сектора и јавних предузећа представљају велика потенцијална потраживања од буџета - упозорио је ММФ.

Износећи процјену да ће заустављање нагомилавања доспјелих неизмирених обавеза и плаћање постојећих вјероватно захтијевати вишегодишњи процес, у ММФ-у истичу да зато одмах треба започети реформе.

- Потрошња на здравствени сектор у РС је висока и не даје праву вриједност за уложени новац. Зато је унапређење ефикасности здравства приоритет. Иако је Фонд здравственог осигурања РС већ остварио напредак у смањењу износа неплаћених обавеза, основни узрок неизмирених обавеза здравствених установа лежи у фрагментираној одговорности, непостојању подстицаја и праћењу рада установа и руководства - пише у извјештају ММФ-а.

Као проблем наведено је и преклапање у пружању услуга унутар мреже здравствених установа.

- Здравствене установе имају превелик број запослених, уз неумјерен број немедицинских радника - наведено је у извјештају.

У ММФ-у кажу да су власти предузеле различите мјере за рјешавање проблема.

- Институције РС започеле су обиман рад с циљем проширења система трезорског пословања на домове здравља, чиме ће бити унапријеђена контрола преузимања обавеза у здравственом сектору. У Влади РС су рекли да уважавају чињеницу да су неизмирене обавезе здравственог сектора озбиљно питање и да могу представљати значајне фискалне ризике. Рјешење проблема у Влади РС виде у склопу шире реформе здравственог сектора - наводи ММФ.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Економиста Горан Радивојац каже да јавни дуг представља велики терет за буџет и да мора бити обуздан.

- Кључно је заустављање раста јавног дуга кроз јавна предузећа и здравствени сектор. За модел који ММФ преферира не могу рећи да је лош, али питање је да ли за нас у РС постоји бољи модел. Било би добро отворити стручну и јавну расправу којом би било обухваћено кретање броја становника и конципирање здравственог сектора - казао је Радивојац.

Српска, према његовим ријечима, треба да јасно дефинише какво здравство жели и шта подразумијева примарни пакет здравствене заштите.

- Тек када то буде утврђено, јавни дуг би могао бити стављен под контролу. Било какав нови аранжман с ММФ-ом који ће за посљедицу имати наставак акумулирања дуга не би ријешио ништа - истакао је Радивојац.

ММФ је за јавни сектор ФБиХ као најважнији задатак навео смањење неизмирених обавеза јавних предузећа кроз њихову реформу.

Стигао новац

На рачун Централне банке БиХ дозначена је друга транша из проширеног аранжмана са ММФ-ом у износу од 145,83 милиона марака.

Централна банка је саопштила да је расподјела извршена по уобичајеном омјеру и да је трећина новца или 48,62 милиона КМ припала РС, а преосталих 97,21 милион ФБиХ.

Вриједност цијелог аранжмана је 1,07 милијарди КМ, а Извршни одбор ММФ-а одобрио је прије пет дана исплату друге транше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана