РС тражи састанак због Централне банке БиХ

М. Ч.
РС тражи састанак због Централне банке БиХ

Бањалука - Влада РС задужила је јуче Министарство финансија да одржи састанак са члановима Управног одбора Централне банке БиХ да би се упознали са намјерама коришћења новца који је Српска обезбиједила за оснивање Централне банке.

- Циљ је очување законом утврђене улоге и несметаног остваривања основних задатака Централне банке у финансијском сектору БиХ и заштита интереса РС - саопштено је из Владе РС, која је усвојила информацију о уложеном новцу у Централну банку БиХ.

РС и ФБиХ основали су 1998. године Централну банку новцем обезбијеђеним од кредита Међународног монетарног фонда. РС је за оснивање Централне банке обезбиједила 9,66 милиона КМ, односно трећину њеног почетног капитала. Недавно именовани Управни одбор Централне банке основао је, међутим, радну групу са задатком да размотри модалитете за обезбјеђивање новца за оснивање развојно-инвестиционог фонда на нивоу БиХ. План је да фонд буде основан коришћењем вишка девизних резерви којима управља Централна банка, а ради се о 500 милиона КМ. Власт РС успротивила се тој иницијативи тврдећи да на основу оснивачког улога Српска треба да остварује сва права која јој припадају као акционару Централне банке БиХ. Осим директне штете за ентитете оснивање фонда представља и пренос ентитетских надлежности на ниво БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана