РС од Русије 76 милиона евра и мазут за гријање

Ведрана Кулага
РС од Русије 76 милиона евра и мазут за гријање

МОСКВА - На захтјев највиших званичника Русије дата је сагласност да Републици Српској буде одобрен кредит ВТБ банке у износу од 76 милиона евра, а делегација РС која борави у посјети Москви договорила је у уторак са компанијом "Зарубежњефт" и донацију мазута која ће омогућити стабилну грејну сезону у Бањалуци и Приједору.

Руски кредит, на који је у уторак стављен потпис уочи састанка предсједника РС Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић са предсједником Русије Владимиром Путином, биће искоришћен за подршку буџету РС и јавним фондовима.

Финансијска подршка

Додик је изјавио да су представници руске ВТБ банке парафирали уговор о кредиту Српској вриједном 76 милиона евра.

- Сада би требало да у институцијама Српске спроведемо процедуру у вези с тим кредитом. То је један од важних аранжмана за РС којим смо успјели да придобијемо нова средства за подршку у финансирању њених институција, обезбиједимо одрживост буџета, односно исплате пензија и плата у јавном сектору - рекао је Додик.

Преговори о руском кредиту окончани су раније, а тај аранжман је начелно договорен на састанку Додика и Путина у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу крајем маја. Додик је тада истакао да је руски предсједник исказао одлучност да подржи налажење нових, бржих модалитета за подршку буџету и институцијама Српске.

Говорећи о јучерашњем договору са представницима "Зарубежњефта" за испоруку мазута за све градове и јавне установе које се грију на овај енергент, Додик је нагласио да то значи да неће бити застоја током грејне сезоне у Бањалуци и Приједору, те јавним установама и школама широм Српске.

- У том погледу заиста смо наишли на разумијевање људи у Москви и спремност да помогну. Ријеч је о аранжману који је повољан и одржив и за градове и установе - навео је предсједник Српске.

Извоз на руско тржиште

Он је оцијенио да је веома важно и то да је делегација РС разговарала и са представницима предузећа у оквиру "Маршал групе", која се бави увозом прехрамбених производа у Русију, о могућностима да се Српској омогући да буде значајан извозник хране за ову земљу.

- Имајући у виду наше тренутне потенцијале и веома лошу годину за пољопривредну производњу, приоритет је стављен на начине њеног побољшања и могућности производње робе која би имала прођу на руском тржишту. У сваком случају, наставићемо те разговоре - рекао је Додик.

Навео је да се у Москви одржава и Сајам хране у оквиру којег је делегација РС имала значајне сусрете са произвођачима и трговцима.

- Оно што је важно за пољопривредну производњу је тржиште. Тржиште овдје постоји. Треба све да учинимо у РС да обезбиједимо произвођаче и стабилне услове производње, а купац је већ на неки начин обезбијеђен - нагласио је предсједник РС и додао да на руском тржишту постоји потражња за великим количинама пољопривредних производа, за које постоје велики производни ресурси у Српској.

Цвијановићева је истакла да је договором о пласману пољопривредних и других производа на руско тржиште отворена прилика за произвођаче из Српске.

- Са инвестиционом "Маршал групом" разматран је начин руског учешћа у подстицању и организовању производње у Српској ради извоза на руско тржиште. Са представницима Московске области договарамо испоруку прехрамбених производа, односно меса, воћа и поврћа - истакла је Цвијановићева.

Додик и Цвијановићева од понедјељка бораве у Москви, а у оквиру посјете планиран је и састанак са Путином. Током првог дана боравка у Руској Федерацији Додик и Цвијановићева потписали су споразуме са руским компанијама "Гаспром" и "Зарубежњефт". Споразум са "Гаспромом" подразумијева директну испоруку гаса Српској по знатно повољнијим цијенама у односу на досадашње снабдијевање гасом путем предузећа "БХ гас". Меморандум о сарадњи са компанијом "Зарубежњефт" предвиђа нове инвестиције у нафтну индустрију Српске и гасификацију Рафинерије нафте у Броду.

Додик је пред полазак у Москву оцијенио да се Русија на свом политичком плану, што се тиче Српске, показала корисном и објективном те да је њена заштита међународне позиције РС и Дејтонског споразума била од великог значаја.

Кудрјашов

Генерални директор компаније "Зарубежњефт" Сергеј Кудрјашов рекао је да су за ову компанију веома важни редовни састанци са предсједником РС те да се информишу о пројектима који се спроводе у Српској.

- Важно је да наши пројекти доносе економску корист РС. У нашим предузећима у РС ради око 2.600 људи, а ми очекујемо постизање позитивних резултата. Сегмент прераде у Европи је пао, многе рафинерије су затворене, али се надамо да ћемо уз подршку Владе РС побољшати ситуацију у нафтној индустрији РС - рекао је Кудрјашов.

Додик и Цвијановићева са Путином у четвртак

Како сазнаје РТРС, састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, пролонгиран је за четвртак.

Разговор предсједника Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са руским предсједником Владимиром Путином пролонгирана је за четвртак, 18. септембар. Састанак ће почети у 13 часова по московском, односно у 11 часова по нашем времену. Предсједник Путин тренутно борави на истоку земље и у Москву се враћа у четвртак, гдје ће се одмах по доласку састати са званичницима Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана