РС и Србија чврста брана од тероризма

Нада Вранковић
РС и Србија чврста брана од тероризма

Лозница - Полиције РС и Србије показале су јуче здруженом антитерористичком вјежбом "Дрина 2016" да не постоје изазови који су за њих нерјешиви и да становницима могу гарантовати максималну безбједност.

У вјежби одржаној на граничном прелазу код Лознице у присуству највиших званичника РС и Србије учествовало је око 200 припадника двију полиција са педесетак возила, пет летјелица и пет пловила. Муњевит одговор у кризним ситуацијама презентовали су падобранци, рониоци и екипе у оклопним возилима и хеликоптерима. Специјалне полицијске снаге демонстрирале су дејствовање у ситуацији када терористи упадају на царински терминал и отимају аутобус са путницима. Специјалци дејствују са земље, а у помоћ пристиже извиђачки хеликоптер. Нико не може да уђе нити да изађе из кризног простора, а акција оклопних возила не дозвољава да кризна ситуација ескалира. Из хеликоптера се спуштају специјалци и уз помоћ оклопњака потискују терористе ка Дрини, гдје су их дочекале специјалне јединице на води, а пресретнут је и аутобус са терористима. Коришћени су и пси специјално обучени за откривање терориста, а Хитна помоћ је била спремна да укаже помоћ повријеђенима. На крају вјежбе је искочило пет падобранаца са заставама Србије и РС, САЈ-а, МУП-а РС и Жандармерије МУП-а Србије. Тачка на успјешну демонстрацију вјештина и способности у антитерористичком дјеловању стављена је надлијетањем хеликоптера и завршним постројавањем учесника вјежбе и борбених возила.

Предсједници РС и Србије Милорад Додик и Томислав Николић, који су посматрали вјежбу, честитали су припадницима полиције на успјешно обављеном задатку.

- Полиција РС и Србије је оспособљена да узврати ударац тероризму. Вјежба је показала заједништво и усмјереност ка циљу и способност да се изборимо против зла које покрива готово цијели свијет. Сигурно да је народ који ово гледа могао да види да су полиције РС и Србије оспособљене да узврате на било какав ударац нашем поретку - нагласио је Додик.

Николић је оцијенио да је вјежба "Дрина 2016" показала како полиције Србије и РС успјешно сарађују и да не постоји задатак који не могу заједно да ријеше.

- Припадници специјалних снага Србије и Српске били су као један. Они су показали како успешно сарађују, како се потпуно разумеју и допуњују и како не постоји задатак који не можемо заједнички да решимо - рекао је Николић који се сагласио са Додиком у оцјени да Дрина не може бити граница борби против тероризма, јер тероризам не познаје границе.

Директори полиција РС и Србије Дарко Ћулум и Владимир Ребић истакли су да су двије полиције показале спремност да одговоре на све изазове.

- Приказали смо и провјерили обученост и оспособљеност специјалних снага, али и опреме и наоружања - казао је Ћулум.

Ребић је рекао да је тероризам присутан и на Балкану и да је циљ да буде послата брза и јасна порука да су Србија и РС способне да одговоре на све изазове.

Вјежби су присуствовали и премијер РС Жељка Цвијановић, министри двије владе и други званичници Српске и Србије.

Огромно интересовање

Вјежба је изазвала огромно интересовање грађана са обје стране Дрине. Демонстрацију специјалаца из РС и Србије посматрало је више од 10.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана