Судије погазиле ријеч

Ведрана Кулага

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ је одлуку у којој је прогласио неуставним члан Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске донио из чисто политичких разлога, погазивши тиме чак и неке своје раније ставове, упозорено је данас из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Судије у Сарајеву су у петак, разматрајући захтјев делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС за оцјену уставности члана закона који прописује да земљиште које је по природи јавно добро, односно државна својина, по сили закона постаје својина и посјед РС, утврдиле да је та одредба противна Уставу БиХ јер се ради о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

У министарству, на чији приједлог су републичке институције усвојиле тај закон, не дијеле тај став.

- БиХ према Уставу нема своју имовину, него имовина припада ентитетима, осим ако су се у одређеном случају о томе усагласили ентитети. Устав БиХ ни у једном дијелу не дају изричито право БиХ, нити даје надлежност било ком органу БиХ да кроз законодавну или другу нормативну активност регулише имовинска права на пољопривредном земљишту - категорични су у ресорном министарству.

Из одредаба Устава РС, које су уставни основ за доношење закона, додали су, јасно произлази да Српска има надлежност за његово доношење, односно да је надлежна да регулише питања која су од значаја за пољопривредно земљиште као добро од општег интереса, па и питање својине над тим земљиштем.

- Осим тога, Уставни суд БиХ је одлукама у три предмета из марта и априла 2017. и октобра 2018. године потврдио да пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, није било предмет приватизације и да је власништво Српске. У тим предметима је потврдио одлуке Окружног суда и Врховног суда Републике Српске "којима је утврђено да пољопривредним земљиштем, као и земљишнокњижним евиденцијама и другим јавним регистрима уписаним као државно власништво, управља и располаже РС, односно да се ради о некретнинама које су стварно и фактичко власништво Републике Српске са 1/1 дијела" - поручили су из министарства.

Став Српске је да је Уставни суд БиХ кроз своју досадашњу праксу јасно и недвосмислено утврдио да су одлуке органа управе и судова, којима се утврђује да је Република Српска титулар пољопривредног земљишта које је у јавним евиденцијама уписано као државно власништво, довољно јасне и логичне и у складу са материјалним прописима и Уставом БиХ.

У министарству су додали да још нису запримили одлуку Уставног суда те да ће коначан став изнијети када се то догоди.

Да пољопривредно земљиште није у надлежности БиХ и да Уставни суд БиХ не може да буде уставотворац, истакао је након сједнице Суда и српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик.

 

Изетбеговић

У ресорном министарству су одбацили и наводе из коментара лидера СДА Бакира Изетбеговића који одлуку Уставног суда БиХ о земљишту користи у политичке сврхе иако, како су истакли, чињенице говоре супротно. Лидер СДА је, наиме, јуче истакао имена седам особа које сматра најзаслужнијим и које су радиле на томе да се на Уставном суду докаже да је члан Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске неуставан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана