Република Српска - Глас који се чује

Марина Чигоја
Република Српска - Глас који се чује

БAЊAЛУКA - Одбор за прославу 20. рођендана Републике Српске, 9. јануара 2012, усвојио је на сједници у петак програм свечане академије која ће бити одржана у дворани "Борик" у Бањалуци под називом "Република Српска - Глас који се чује", те логотип под којим ће бити обиљежен јубилеј.

Како сазнаје "Глас Српске", Одбор је одабрао коначна рјешења, усвојио сценарио свечане академије, те програм и протокол прославе Дана и крсне славе Републике Српске.

Одлучено је да ће тога дана на згради Банског двора бити приказана величанствена представа на отвореном инспирисана 3D технологијом.   

- Овај значајан јубилеј институције Републике Српске дочекују у свом пуном капацитету, оснажене и функционалне у служби свих својих становника. У протеклим годинама РС се наметнула као значајан чинилац у регионалном повезивању економских, привредних, културних, спортских и свих осталих видова сарадње. Политика која је уродила плодом довела је РС у положај равноправног саговорника и партнера чији се став коначно уважава - нагласили су у Одбору.

У Одбору истичу да је управо то била инспирација за назив свечане академије "Република Српске - Глас који се чује".

- Послије година у којима смо покушавали да се чује и наш глас, који је често бивао надгласан, добро вођеном политиком и зрелошћу Републике Српске данас се и наш глас чује. Српска је отворена за сарадњу, развој и нове идеје - казали су у Одбору за прославу Дана и крсне славе РС.

Како је предвиђено усвојеним програмом, послије свечане академије која ће бити одржана у дворани "Борик" у 13 часова, у Aдминистративном центру Владе РС биће одржан свечани пријем који организује предсједник Српске.

Исте вечери планирана је 3Д пројекција на Културном центру Бански двор, током које ће бити презентована историја, културна баштина, природно богатство и привредни потенцијал РС.

Фасада Банског двора доживјеће визуелне метаморфозе, а пројекција 3Д мапинга биће емитована шест часова.

Логотип прославе 20 година Републике Српске, који први пут јавности представља "Глас Српске", састоји се од елемената заставе, односно црвене, плаве и бијеле боје и мапе Републике Српске.

Стилизована трака представља ток кретања Републике Српске ка будућности. Динамичним потезом је назначен почетак, који се наставља и окружује мапу Републике што наглашава важност националног идентитета. 

Овај логотип биће коришћен током цијеле 2012. године, а урађена су и рјешења поштанских марки са јубиларним датумом.

Одбор је у петак усвојио и буџет за обиљежавање јубилеја.

Радио-телевизија Републике Српске 9. јануара цјелодневни програм посветиће прослави 20. рођендана Републике Српске.

Протокол 

Протоколом су код предсједника Српске планирани бројни пријеми за личности из јавног, културног и политичког живота.

Протоколом је предвиђено и полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске РС, полагање вијенаца на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници на Градском гробљу у Бањалуци и Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака у Бањалуци, а у Модричи ће бити положено цвијеће на гроб покојног предсједника Српске Милана Јелића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана