Разлика између најмање и највеће плате у Српској 675 КМ

ATV
Разлика између најмање и највеће плате у Српској 675 КМ

Просјечна плата у општинама и градовима Српске, у 2017. години од најмање до највеће разликовала се за 675 конвертибилних марака. Према подацима Републичког завода за статистику највећу просјечну плату добили су радници у општини Станари, чак 1.180 марака, а најмању у општини Купрес 505 марака.

Из Станара кажу да за добар животни стандард могу захвалити предузећу Рудник и Термоелектрана Станари, у којој ради 800 од 1.100 запослених у овој општини. 

“Ово је исплаћивање плата захваљујући Руднику и термоелектрани Станари јер ова компанија исплаћује веома добре плате за наше услове и покретач је привредног развоја. На основу тога је дошло да је општина Станари на самом врху по тим платама”, каже  Душан Панић, начелник општине Станари.

На самом дну љествице налазе се и примања радника из Челинца. Начелник општине Момчило Зељковић, каже да су за такво стање заслужне двије највеће фирме које запошљавају више од 600 људи, а у којима радници имају скромна примања.    “То је таква бранша, специфична бранша, то су лом послови, то су услужни послови и тамо ти послодавци немају капацитет да дају велике плате. Тамо су плате између 500 и 600 марака, а када имате на овај наш број запослених 600 људи који имају тако скромну плату онда то се директно одрази на сам просјек”, истиче Момчило Зељковић, начелник општине Челинац.

Велики привредни субјекти у мањим општинама главни су заслужници за диктирање просјечних плата, каже предсједник Удружења економиста Републике Српске Саша Грабовац.  

“Зависи од структуре привредних субјеката који послују у тој општини. Уколико имате претежно заступљену текстилну индустрију, или рецимо предузећа из области угоститељства и грађевинарства гдје су иначе најниже просјечне плате у Републици Српској самим тим и те општине имају у просјеку ниже плате”, каже Грабовац.

 

Општине са највећом просјечном платом у Српској су, осим Станара, Угљевик са 1.135 марака, Гацко са 997 марака, Бањалука са 958 марака, Источни Дрвар са 923 марке.

 

На дну листе су Доњи Жабар са 564 марке, Језеро са 571 марком, Теслић са 628 марака, Костајница са 650 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана