Распада се истрага о сумњивој продаји земљишта Арапима

Г. Маунага, Ж. Домазет
Распада се истрага о сумњивој продаји земљишта Арапима

Сарајево - Истрага покренута због сумњи у незаконитости приликом оснивања фирми и сачињавања уговора о куповини некретнина између држављана афроазијског поријекла и БиХ још није дала резултате, а сарајевско Кантонално тужилаштво обуставило је истрагу против више нотара из БиХ.

Служба за послове са странцима дошла је до података о великом броју фиктивних фирми путем којих су Арапи овластили држављане БиХ да у њихово име купују некретнине у БиХ пошто страни држављани немају право куповине некретнина. У тај случај укључене су Пореска управа, сарајевско Кантонално тужилаштво, Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ, Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ и Федерална управа полиције (ФУП).

ФУП је Кантоналном тужилаштву Сарајево поднио извјештаје о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу против више нотара из БиХ за кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Нотари су били осумњичени за сачињавање уговора о куповини некретнина између држављана афроазијског поријекла и држављана БиХ.

Портпарол Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Азра Бавчић каже да је Кантонално тужилаштво донијело одлуку о неспровођењу истраге.

- Није било елемената, нити кривичног дјела, а ни одговорности. О томе је обавијештен ФУП, који није уложио притужбу до истека рока и предмет је архивиран - каже Бавчићева.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да у тој институцији нема предмета који се тиче куповине некретнина, а у SIPA да су провјере још у току.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам каже да чекају повратне информације.

- Ми смо истражним институцијама предали сва наша сазнања и документа. Фирме су оснивала и лица која никад нису ни ушла у БиХ, нити овдје имају мјесто боравка, а овластили су држављане БиХ да за њих купују некретнине. Фирма затим пропадне, а они постају власници тих некретнина. Све те фирме углавном су имале оснивачки капитал од 2.000 марака - каже Низам.

Извршни директор Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић истиче да земљу око Сарајева купују нотари, јер то због законских ограничења не могу учинити странци.

- То је уносан посао и Арапи углавном купују земљу која је на рубним подручјима. За нотаре је то прави бизнис. Посредници су и Бошњаци и Срби и Хрвати. Услов Арапа је да постоје вода и шума, јер тога немају тамо одакле долазе. На том подручју граде викендице - каже Јањић.

Додао је да на Илиџи постоје фирме и агенције са арапским натписима, а да се у документацији води да су им власници људи из БиХ.

- То је само параван како би се задовољило слово закона. Продата су велика српска имања која су раније ишла у бесцјење. Велика арапска насеља никла су изнад гробља у Влакову, Раковици, Какрињу, Хаџићима, Илијашу, Осенику... - истакао је Јањић.

У овој години у БиХ су основане, углавном са сједиштем у сарајевској општини Илиџа, десетине агенција за некретнине чији су власници из арапских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана