Расходи институција БиХ мањи за 6,6 милиона КМ

Агенције
Расходи институција БиХ мањи за 6,6 милиона КМ

Сарајево - Савјет министара БиХ БиХ усвојио је данас Извјештај Министарства финансија и трезора о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јануар–септембар, у којем се наводи да укупно извршени расходи институција БиХ износе 631.644.608 КМ или 66 одсто, и мањи су за око 6,6 милиона КМ или један одсто због смањених капиталних издатака у односу на исти период претходне године.

Укупно остварени приходи и подршке за финансирање институција у првих девет мјесеци ове године износе 726.249.537 КМ или 77 одсто у односу на планираних 950.000.000 КМ, саопштено је из Савјета министара БиХ након 114. сједнице.

У саопштењу се наводи да су институције Бих испуниле све услове из Писма намјере за реализацију стенд-бај аранжмана с ММФ-ом из 2012. године, и да су наставиле с уштедама на платама, топлом оброку, регресу, дневницама и материјалним трошковима, а нова запошљавања ограничена су одлукама Савјета министара БиХ само за нове институције у овој години.

Све доспјеле обавезе по основу иностраних кредитних задужења уредно су измирене, а укупна сума реализованих исплата износила је 557.179.079 КМ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Агенције за јавне набавке, донио је Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег, којом се жели подржати домаћа привреда и подстаћи конкурентност пословне заједнице приликом учешћа на конкурсима за добијање послова на тржишту БиХ.

Према тој одлуци, домаће понуде биће снижене у односу на иностране у сљедећих пет година, па ће тако у 2015. и 2016. години преференцијални фактор за уговоре који се додјељују износити 15 одсто, од 2017. до 2018. године 10 одсто, а у 2019. години пет одсто.

Примјена преференцијалног третмана је искључена према земљама потписницама Додатка један Споразума о измјени и приступању Средњоевропском споразуму о слободној трговини – консолидована верзија CEFTA 2006.

На приједлог Министарства безбједности донесена је Одлука о најмањем износу средстава потребном за издржавање странца за вријеме намјераваног боравка у БиХ, којом је дефинисано да странац приликом уласка у БиХ мора располагати са 150 КМ или противвриједности у страној конвертибилној валути за сваки дан намјераваног боравка у БиХ.

Усвојена је и Информација Министарства спољне трговине и економских односа о преузимању прописа из области органске производње у БиХ, а надлежним институцијама препоручено је да наставе активности на развоју законодавства у овој области и његову усклађивању с прописима ЕУ.

У Федерацији БиХ и Брчко дистрикту тренутно нема законодавства које уређује област органске производње, док је у Републици Српској на снази Закон о органској производњи, који је усвојен 15. фебруара 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана