Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске: Не интересује ме има ли заштићених, ко нема резултате добиће отказ

Дарко Момић
Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске: Не интересује ме има ли заштићених, ко нема резултате добиће отказ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић јуче је обиљежио тачно девет мјесеци од сједања у премијерску фотељу и присјетио се свог првог премијерског интервјуа који је дао управо “Гласу Српске” са насловом “Министре и директоре штитиће само резултати”.

Вишковић каже да се држи тога и да и даље важи да нико ко не буде имао резултате неће бити заштићен, истичући да се то види и по најсвјежијим дешавањима у “Шумама РС” и смјенама директора који су пословали са губитком.

- Нико не може заштитити оне који немају резултате. Сада ћемо ићи и по дубини са циљем да уведемо ред, рад и дисциплину и од тога нећу одступити. Имао сам информације да је овај заштићен с ове или с оне стране, али то мене не интересује. Људи који су именовани за директоре у “Шумама РС” не треба да рачунају да ће ту сигурно бити и за шест мјесеци, али што се мене тиче, могу остати и 20 година ако покажу резултате - категоричан је премијер Српске.

ГЛАС: Шта би у ових девет мјесеци издвојили као успјех, а шта се могло и требало урадити боље?

ВИШКОВИЋ: Свакако да је успјех то што смо сачували економску и финансијску стабилност Српске. Повећали смо одређена давања, а припремамо ребаланс буџета који ће показати да смо имали повећање прихода од око 60 милиона марака. Просјечна плата у јулу је била 912 марака и први пута је достигла плату у ФБиХ. Наравно да увијек треба тежити бољем, али свакако да су и неки други фактори утицали на то што немамо још боље резултате.

ГЛАС: Мислите на блокаде у формирању власти на нивоу БиХ?

ВИШКОВИЋ: Свакако. Ми девет мјесеци немамо ни Савјет министара, ни Владу ФБиХ. Закочени су милионски пројекти, имамо проблеме са Владом ФБиХ у вези са повратом ПДВ-а и функционисања “Електропреноса БиХ” и низ других неријешених питања. Ако у таквим условима имамо 60 милиона марака веће приходе, а оштећени смо за 30 милиона по основу поврата ПДВ-а, у блокади “Електропреноса” стоји 200 милиона од чега би у РС кроз инвестиције стигло најмање 40 одсто од тог износа, онда је јасно да би ребаланс био најмање дупло већи.

ГЛАС: Чини се да послодавци нису најбоље дочекали закон о подстицајима у привреди?

ВИШКОВИЋ: Неки јесу, неки нису. Међу послодавцима има изузетно честитих људи, а има и оних других. Ми смо донијели сет закона са циљем да послодавцима кажемо “маните се коверти и сиве зоне и уђите у легалне токове”. Стежемо обруч око оних који раде на нелегалан начин и надамо се да ће нови закон о инспекцијама који би требао у примјену од 1. јануара 2020. године додатно смањити сиву зону. На сваком састанку с послодавцима понављам да тек када буду плаћали порезе и доприноси на стварна примања њихових радника, а не на најнижу плату, онда ћемо доћи у позицији да смањујемо стопе пореза и доприноса.

ГЛАС: Како оцјењујете односе унутар коалиције?

ВИШКОВИЋ: Задовољан сам сарадњом. Јуче сам се чуо са Марком Павићем и на крају ми је он рекао “испаде да смо нас двојица у свађи, а нисмо се ни видјели”. Насмијао сам се и рекао му да је у праву. У суштини, сви чланови коалиције су свјесни да немају уцјењивачки капацитет и да се без свакога може, али ми желимо да сачувамо двотрећинску већину зато што омогућава и спровођење неких других мјера, а не само пуку проходност закона и других аката у парламенту.

ГЛАС: Кад сте споменули парламент, како оцјењујете рад НСРС с обзиром на то да у јавности нису баш позитивне критике?

ВИШКОВИЋ: Као неко ко је 12 година био посланик имам право да говорим о парламентарном раду, а да то није из угла премијера. У првом сазиву у којем сам био посланик, оном из 2006. године, сједиле су људске, моралне, политичке и стручне громаде у односу на појединце из садашњег сазива који сматрају да је скупштина мјесто гдје треба да лијече фрустрације.

ГЛАС: Колико је до руководства скупштине и шта је рјешење?

ВИШКОВИЋ: Па добрим дијелом је и до скупштинског руководства које недовољно користи механизме да заведе ред. Рјешење је хитна промјена Пословника, јер сада на сцени имамо иживљавање и злоупотребе пословника. Посланици треба да дају допринос креирању што бољих закона и да реагује ако примјена неког предложеног рјешења или неког члана закона може да доведе до проблема у средини из које долазе, а не да пред скупштину долазе на бициклу, а у гаражи оставе ауто од 200.000 евра.

ГЛАС: Нисте се као премијер оглашавали о декларација СДА која је изазвала озбиљну буру. Зашто?

ВИШКОВИЋ: На почетку мандата смо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и ја направили договор коме шта треба да буде фокус дјеловања. Договорили смо да се не понављамо и да не излазимо једно за другим у јавност о истим питањима. Али ево одговорићу вам. СДА се овим искључила из трке за формирање власти на нивоу и етикетирала као непожељна страна за све странке из РС. Они су послали поруку да не виде Републику Српску као партнера и да не виде Србе као конститутиван народ с којим треба тражити консензус.  Они први пут помињу Републику БиХ у овом контексту. До сада су је спомињали кроз уставно уређење, а сада је извлаче из тог контекста и стављају у приоритетне циљеве СДА. Дакле, они кажу да је њихов приоритет Република БиХ, а управо због те приче смо имали крвопролиће. Да будем јасан, ниједног момента нити призивам, нити желим да се помиње могућност рата, јер сам дубоко убијеђен да та могућност не постоји. Али убијеђен сам и да је одговорност за будућност БиХ у рукама међународне заједнице.

Ревизија запошљавања

ГЛАС: Често се може чути да Српска може да живи од шуме и струје. Када ће почети сређивање стања у електроенергетском сектору и зар је могуће да у оквиру Електропривреде РС само Електро Добој послује позитивно?

ВИШКОВИЋ: Имаћемо посебну сједницу о стању у “Електропривреди РС”, али са доласком Луке Петровића тамо се мијењају многе ствари, од систематизације, система јавних набавки, па надаље. Што се тиче дистрибутивних предузећа, постоје разлике и у територији коју покривају, у стању дистрибутивне мреже, крађама итд., али ипак је све до руководиоца. У суштини, у свим тим предузећима проблем је вишак администрације, а нигдје нема вишка електричара или монтера. Влада ће због тога извршити ревизију запошљавања и пријема нових људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана