Пуповац: Рјешавање проблема важније од извињења

Срна
Пуповац: Рјешавање проблема важније од извињења

Загреб - Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац сматра да је важно да се током предстојеће посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској договоре протоколи о доброј комуникацији и рјешавању отворених питања, док су симболични гестови, попут извињења, мање важни.

Одговарајући на питање новинара у Хрватском сабору да ли предсједник Србије током посјете треба да се извини због говора који је 1995. године одржао у Глини, Пуповац је рекао да је симболичних гестова било и до сада, али да они сами по себи неће бити довољни ако се политичари не почну бавити оним што генерише неповјерење између двије државе.


"Извињења сама по себи, без конкретних радњи које ће се односити на суђења за ратне злочине, нестале, избјеглице, мањине, договор о граници и сукцесији, било би понављање приче након које би се сутра ствари већ могле покварити", рекао је Пуповац.

Он истиче да је најважније да је посјета предсједника Србије припремљена, да су у њен програм укључени предсједник Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, као и да су договорени сви релевантни састанци.

"То је гаранција да посјета и разговори могу имати ону тежину коју би тешко могли имати ако у то не би били укључени премијер и предсједник Сабора", рекао је Пуповац.

Он истиче да би била велика међудржавна и међународна штета уколико би се на било који начин пропустила прилика да се разговара о сређивању хрватско-српских односа, од било којег од актера, било са српске или хрватске стране.

Ако је ријеч о актерима са хрватске стране, каже Пуповац, без обзира на различите погледе и тајминг, кључна ствар је да дође до разговора и усаглашавања претпоставки за добру комуникацију, те заустављања пораста анимозитета и конфликтних порука које продубљују непријатељство и шире неповјерење, преноси портал "Индекс".

"Онај ко би хтио избјећи ту врсту комуникације, сам би био одговоран за наставак тако нечега", поручио је Пуповац.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је раније данас да је предсједник Србије Александар Вучић добродошао у Хрватску, али да прво треба да се извини због, како је рекао, "великосрпске агресије на Хрватску".

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић позвала је предсједника Србије Александра Вучића у посјету Хрватској средином фебруара, оцијенивши да је сазрело вријеме за посјету на предсједничком нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана