Први рокови за нови попис већ пробијени

Ведрана Кулага Симић
Први рокови за нови попис већ пробијени

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Иако су политичари и статистичари започели припреме за нови попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ, у старту је јасно да ће се поново догодити трка с временом и проблемима јер су рокови већ пробијени.

У Представничком дому Парламента БиХ је почетком ове године усвојена иницијатива Дениса Звиздића (СДА) којом се обавезује Савјет министара да у року од 90 дана у парламентарну процедуру упути приједлог закона о попису како би се попис могао обавити најкасније до 2023. године. Захтјев је усвојен гласовима углавном бошњачких посланика, док су посланици из Републике Српске и из ХДЗ-а БиХ били против или суздржани. Из СНСД-а је тада поручено да нису против закона, али да то треба да буде посљедња ствар у низу које треба направити како би попис 2023. године био обављен како треба, а његови резултати били прихваћени. Овако се, а што је став и неких демографа из Републике Српске, кренуло наопако јер је прво требало да буде постигнут договор о стручним стварима и методологији.

У Агенцији за статистику БиХ су потврдили за "Глас Српске" да су почетком године добили задатак да покрену активности на припреми приједлога Закона о попису становништва, да је формирана радна група за израду тог текста коју сачињавају представници све три статистичке институције у БиХ "која ради на реализацији тражених активности".

- Попис је државни пројект у којем је улога статистичких институција стручне и техничке природе. Представници три институције се слажу да попис треба реализовати у складу са међународним стандардима за пописе, а коначну потврду за улазак у поступак припреме новог пописа даје Савјет министара БиХ. У Закону о попису становништва биће дефинисано вријеме спровођења пописа, буџет и основне смјернице за методологију рада на попису и начину прикупљања података - казали су у Агенције на питања докле се стигло са израдом тог акта те да ли има проблема и несугласица.

Детаље нису износили ни у Републичком заводу за статистику. На питање да ли су приближени ставови и хоће ли испоштовати рок од три мјесеца за упућивање у даљу процедуру, истакли су да су  именовани представници за рад у Радној групи за израду нацрта Закона о попису становништва.

- По достављању нацрта приједлога закона од Агенције за статистику БиХ, чланови групе су, у већ унапријед договореном року, доставили коментаре на тај нацрт Закона. Након тога, није било активности у вези са овим питањем - казали су у Републичком заводу одакле су раније поручили да је Влада РС у новембру 2019. године дала сагласност да се приступи изради нацрта новог закона, уз захтјев да се обавезно поштују уставно уређење и надлежности БиХ и Републике Српске.

Раније су подсјетили и да је израда Закона о попису становништва за 2013. годину трајала три године. БиХ је, уз Сомалију, била једина земља у свијету која није успјела 2011. да организује попис становништва, домаћинстава и станова, а када су се двије године касније посложиле коцкице, пописивачи су изашли на терен, али ни до данас њихов посао није добио пуно признање јер се и даље готови сви позивају на попис са почетка деведесетих година прошлог вијека. Српска није признала резултате из 2013. године Агенције за статистику БиХ јер је око 200.000 особа обухваћено пописом и уврштено у сталне становнике, а није требало бити јер је ријеч о лицима која дуже од годину не живе у БиХ.

Пољопривреда

У Републичком заводу су потврдили да је у току припрема упитника и методологије за спровођење будућег пуног пописа пољопривреде. План је да се нацрт упитника са методологијом заврши до јула ове године, а у току је формирање оквира за будући попис, односно анализа пописних кругова.

- Попис пољопривреде би, према постојећем плану, требало да буде реализован у јесен 2023, док би се током 2022. године реализовало пилот истраживање - кажу у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана