Провјерили смо: Да ли је Влада Српске одустала од градње аеродрома у Требињу

Маријана Миљић Бјеловук
Провјерили смо: Да ли је Влада Српске одустала од градње аеродрома у Требињу

БАЊАЛУКА - Влада Српске није одустала од градње аеродрома у Требињу, земљиште на којем ће бити изграђен је деминирано, а у току је израда главног пројекта за грађевинску дозволу.

Поручено је то из Министарства саобраћаја и веза РС у одговору на посланичко питање Ђорђа Вучинића из Листе за правду и ред који је тражио одговоре када ће коначно почети градња требињског аеродрома.

Из ресорног министра су прво подсјетили да је још у септембру 2021. године одлуком Владе право и одговорност за изградњу и управљање аеродромом у Требињу пренесено на привредно друштво “Аеродром Требиње”, чији је оснивач предузеће “Аеродроми Србије” из Ниша.

- Нетачни су наводи да се, након најаве овог пројекта, није одмакло даље од мртве тачке. Напротив, много је урађено, а између осталог израђена је сва неопходна планска документација, усвојен Зонинг план подручја посебне намјене “Аеродром Требиње”, али и издати локацијски услови за изградњу - поручили су из Министарства саобраћаја.

Нагласили су да су завршени и истражногеолошки радови на терену у Талежи, а затим и лабораторијска испитивања земљишта и одговарајући елаборати неопходни за израду главног пројекта за грађевинску дозволу и студијске документације.

- Израђена је и одобрена аеронаутичка студија којом је верификована одабрана локација аеродрома и потврђено да се са ње може обављати комерцијални авио-превоз на начин којим се не ремети постојећа организација домаћег ваздушног простора, нити ваздушног простора у сусједству - наводе у ресору којим управља Недељко Чубриловић.

Наглашавају и да су идентификовани недостаци у постојећем Закону о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ, који онемогућавају успостављање саобраћаја на било којем новом аеродрому у држави па и будућем аеродрому у Требињу. Због тога су, наводе, припремљене и измјене тога закона.

Када је еколошка документација у питању урађена је стратешка и претходна процјена утицаја на животну средину, за шта је било потребно спровести поред домаће и међународну процедуру у складу са Конвенцијом из Кијева (2003) и Еспо конвенцијом.

- Прекогранична процедура са Црном Гором и Хрватском се спроводи и у вези са студијом утицаја на животну средину која је такође израђена за пројекат изградње и рада “Аеродрома Требиње”, а јавни увид је у току - стоји у одговору Чубриловићевог ресора. 

Наводе и да су са подручја на коме ће се налазити аеродром и терен у његовој околини уклоњена сва заостала минско-експлозивна средства, након чега су издате и одговарајуће потврде и увјерења без којих се било какви радови не би ни могли обављати.

- У поступку је израда главног пројекта за грађевинску дозволу “Аеродрома Требиње”. Тај посао биће завршен у наредних неколико мјесеци - стоји у одговору Министарства саобраћаја.

Наглашавају и да су на самом почетку рада на реализацији пројекта изградње аеродрома у Требињу били задати амбициозним рокови изградње и отварања аеродрома за цивилни саобраћај.

- Република Србија као инвеститор и Српска, као партнер на овом пројекту, су од самог почетка били опредијељени да у потпуности поштују све законске процедуре, што значи да радови на изградњи аеродрома не могу почети прије издавања грађевинске дозволе која се очекује у овој години. Пројекат изградње аеродрома значајан је не само за развој источне Херцеговине и Српске већ и за читав регион - закључили су у Министарству саобраћаја.

Новац

Према договорима који су постигли представници Српске и Србије, институције Републике Српске ће обезбиједити приступну инфраструктуру, односно нову саобраћајницу између магистралног пута за Дубровник и локације аеродрома у Талежи, те инфраструктуру за електроенергетско снабдијевање аеродромског комплекса, али и све неопходне послове за прикључак на водоводну и канализациону мрежу.

- Укупан износ новца који ће Српска уложити знаће се након што надлежна предузећа и институције заврше пројектно-техничку документацију - поручили су из Министарства саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана