Приватни смјештај војника утањио касу

Ведрана Кулага
Приватни смјештај војника утањио касу

Сарајево - Министарство одбране (МО) БиХ већ дуже од деценије не успијева да ријеши проблем смјештаја активних војних лица, а та неозбиљност извукла је из буџета до сада на десетине милиона марака.

Да је ситуација на терену непромјењива послије толико година, утврдили су ревизори, чији су налази показали да надлежни ни након четири године нису реализовали ниједну препоруку коју су им дали с циљем уштеда и стављања тачке на проблем.

Пресјек садашњег стања предочен је у извјештају “Праћење реализације препорука ревизије учинка”, који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ и у којем су подвукли да су 2014. године спровели ревизију учинка под називом “Смјештај активних војних лица у МО БиХ”, која је показала да се за те намјене издваја годишње око осам милиона КМ.

Скренули су пажњу на чињеницу да су надлежни одређене активности почели још током 2006. године, али и да је само министарство 2014. устврдило да су трошкови високи и да постојећи начин смјештаја, односно индивидуално унајмљивање приватних станова, није економично рјешење. Ревизори су у посљедњем извјештају поново упозорили да тај проблем није ријешен јер није дошло до промјене.

- Министарство није приступило рјешавању проблема у складу са препорукама ревизије. Четири године након објаве извјештаја ревизије учинка, ниједна препорука ревизије није реализована или дјелимично реализована, за једну препоруку су предузете почетне активности, док за пет нису предузете активности - казали су у Канцеларији за ревизију.

У МО су, на питање ревизора о предузетим активностима по извршеној ревизији учинка “Смјештај активних војних лица”,  констатовали да су у пројекат ушли без студије изводљивости, оправданости и исплативости увођења свеобухватног новог концепта смјештаја, тако да су у току реализације започетих активности суочени са низом неусаглашених ставова. Додали су да ће, у наредном периоду, донијети конкретан закључак о питању наставка ових активности.

Министарство је, казали су у Канцеларији, између осталог, у складу са препорукама ревизије, прије двије године усвојило Акциони план за имплементацију смјештаја професионалних војних лица, али је поступање по њему изостало.

- Видљиво је да су назначени рокови за активности истекли - закључили су ревизори и нагласили да је МО БиХ током ове године већ требало да самостално унајмљује станове за смјештај активних војних лица.

МО БиХ, у оквиру којег су и Оружане снаге, апсолутни је рекордер по потрошњи на нивоу заједничких институција, са буџетом који годишњи износи више од 250 милиона марака.

Текућа резерва

Бројне замјерке ревизори су поново имали и на расподјелу новца из текуће резерве буџета институција БиХ. Налази до којих су дошли показују да још није достигнут задовољавајући ниво транспарентности, иако у те намјене одлази годишње по неколико милиона марака.

- Средства се додјељују без јавно објављених критеријума, као и на основу уопштених и неисцрпних интерних критеријума - наведено је у извјештају ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана