Приказани снимци Боснићевих говора са Јутјуба

Срна
Приказани снимци Боснићевих говора са Јутјуба

Сарајево - Суђење Хусеину Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, данас је у Суду БиХ настављено приказивањем дијелова девет снимака његових обраћања вјерницима, објављених на "Јутјубу".

У снимку под називом "Дружење са браћом у Коњицу", Боснић истиче да "они који обожавају Алаха, осјећају посебну сласт", те да се прави вјерници "залажу и све више улажу на његовом путу".

"Ово је једно од љепших времена када се ради на жкровној конструкцијиж и нема човјека на земаљској кугли који није чуо за вехабије, а ми се тако декларишемо, и ко није чуо за муџахиде, а ми то, нажалост, нисмо", рекао је Боснић.

Обраћајући се вјерницима у снимку "Кога је Алах проклео", Боснић је рекао да ислам мобилише људе и да се у Сирији боре младићи у најбољим годинама.

"Људе треба учити исламу, а не бошњаштву. Вјерник се на Алаховом путу бори свим средствима, својим имецима, животима...", поручио је Боснић.

У снимку под називом "Имамска сезона - најбољи дани и године", присутнима је, између осталог, рекао да се боје Алаха, те поручио да умру као прави муслимани.

"Вјерник никада не губи. Ови што су погинули су тријумфовали. Па зашто ми не идемо да погинемо?", запитао је Боснић у снимку "Фитна".

У снимку "Босански ширхијати" навео је "брата који је погинуо окренутог лица према невјерницима, са ријечима упућеним Алаху - такви синови требају Босни, да оду у смрт као што иде вода у подножје брда", рекао је Боснић.

"Опасност медија - медијске лажи и преваре", назив је снимка у којем Боснић истиче да је шехидска смрт најбоље дјело, чему се треба радовати.

У снимку "Рат и облици рата данас", Боснић наводи како се води медијски рат у којем су муслимани једини кривци за тренутно стање у свијету.

Улагањем пет ЦД-а са наведеним снимцима, Тужилаштво БиХ окончало је свој доказни поступак против Хусеина Боснића.

Адвокат Адил Лозо успротивио се увођењу ових доказа јер, како је навео, Тужилаштво никада није саопштило ко је снимио и објавио снимке, те да ли постоји одобрење за снимање.

"Овим се покушавају инкриминисати одређена вјерска учења, јер ово што смо чули може се чути сваки дан широм БиХ и свијета, јер су то познати ајети Курана. Ако то штети поретку, онда се то може регулисати законом", изјавио је Лозо новинарима након рочишта.

Он је истакао да ће одбрани, која ће од наредне седмице почети извођење својих доказа, кључни доказ бити експертиза Факултета исламских наука, која ће дати мишљење и одговоре на питања која се постављају пред Судом.

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице, организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно, са позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Суђење ће бити настављено 3. јуна саслушањем два свједока одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана