При крају рјешење за Дан Републике

В. К.
При крају рјешење за Дан Републике

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС на којој ће бити ријечи о новом законском рјешењу у вези са Даном Републике биће одржана идуће седмице.

Тачан датум сједнице још није познат јер њено одржавање зависи од дана окончања редовне сједнице која је у току. Ако би, како су казали јуче у парламенту РС, редовна сједница била завршена данас, посебно засједање би било у уторак, а у крајњем случају у сриједу или четвртак.

Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је да је реално да се нови закон о Дану РС нађе у скупштинској процедури након свечане сједнице парламента заказане за понедјељак. Она очекује да буде усвојено рјешење за чију израду су биле потребне и консултације са скупштинским тимом који је заступао РС пред Уставним судом БиХ у спору о Закону о празницима. Она је додала да Влади остаје да, поштујући вољу грађана исказану на референдуму о Дану РС, али и у складу са обавезом коју је дао колегијум Народне скупштине, у скупштинску процедуру упути адекватно законско рјешење.

Уставни суд БиХ је у новембру прошле године утврдио да обиљежавање 9. јануара као Дана Републике није у складу са Уставом БиХ. У РС је одржан референдум на којем је 99,8 одсто гласача подржало да се 9. јануар и даље обиљежава и слави као Дан Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана