Премијер провјерава дипломе

Дарко Момић
Премијер провјерава дипломе

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић затражио је прошле седмице да све јавне институције и установе у Српској доставе информације о дипломама запослених, а рок за то истекао је јуче, када је кабинет премијера био затрпан подацима о стручној спреми запослених у јавној управи.

Како је потврђено “Гласу Српске” из кабинета премијера, све институције су доставиле податке о томе на којим високошколским установама и када су њихови запослени стекли факултетске дипломе.

- Премијер ће формирати радну групу са задатком да прегледа и ажурира пристигле податке. Пошто је прича о дипломама у посљедње вријеме веома често била тема за политичка препуцавања, премијер је одлучио да на једном мјесту сакупи све податке о томе. Поред тога, неки посланици су постављали посланичка питања и тражили те податке, па је и то један од разлога због којег је предсједник Владе желио да на једном мјесту има све податке - каже наш извор.

Он, ипак, објашњава да се из достављених података не може видјети да ли је нека диплома валидна или није јер су достављени само подаци о томе када је диплома стечена и на којој високошколској установи.

- Међутим, ти подаци могу да послуже као основа за рад просвјетних инспектора. Ако се, на примјер, испостави да у некој управној организацији или министарству има доста диплома с истог факултета, то може да буде повод просвјетним инспекторима да крену у провјере. У сваком случају, то је добар потез јер је свима у интересу да се сазна ко је факултет завршио по дану, а ко по ноћи - каже наш извор.

Према његовим ријечима, најмарљивији су били из Пореске управе РС (ПУРС), из које су стигли подаци за неколико стотина запослених. Директор ПУРС-а Горан Маричић каже да су податке о дипломама запослених у овој институцији тражили и неки народни посланици и да је он у складу са законом припремио одговор и на посланичка питања.

- Ми смо податке доставили и кабинету премијера и апсолутно подржавамо намјеру да на причу о лажним и нелажним дипломама буде стављена тачка. Одговорно тврдим да ће сви запослени у ПУРС-у за које евентуално буде утврђено да посједују фалсификовану диплому сносити прописане санкције - каже Маричић.

Да је захтјев за доставу података о дипломама упућен на адресе свих управа и управних организација потврдио је замјеник директора Секретаријата за расељена лица и миграције РС Драган Јуричевић који каже да су и из ове установе податке о дипломама доставили кабинету премијера.

- Подржавам ту иницијативу и сматрам да сви они који су на незаконит и нелегалан начин стекли факултетску диплому треба да буду санкционисани - каже Јуричевић.

Осмица

Прича о дипломама врхунац је досегла прије петнаестак дана када је објелодањено да је просвјетна инспекција РС наредила ректору Универзитета за пословне студије Бањалука (УПС) Радовану Клинцову да поништи диплому коју је на овој високошколској установи стекао директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић Осмица.

Клинцов је тада рекао да ће се жалити на рјешење просвјетних инспектора, а из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво за “Глас Српске” је речено да жалба још није стигла у министарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана