Premijer provjerava diplome

Darko Momić
Premijer provjerava diplome

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je prošle sedmice da sve javne institucije i ustanove u Srpskoj dostave informacije o diplomama zaposlenih, a rok za to istekao je juče, kada je kabinet premijera bio zatrpan podacima o stručnoj spremi zaposlenih u javnoj upravi.

Kako je potvrđeno “Glasu Srpske” iz kabineta premijera, sve institucije su dostavile podatke o tome na kojim visokoškolskim ustanovama i kada su njihovi zaposleni stekli fakultetske diplome.

- Premijer će formirati radnu grupu sa zadatkom da pregleda i ažurira pristigle podatke. Pošto je priča o diplomama u posljednje vrijeme veoma često bila tema za politička prepucavanja, premijer je odlučio da na jednom mjestu sakupi sve podatke o tome. Pored toga, neki poslanici su postavljali poslanička pitanja i tražili te podatke, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg je predsjednik Vlade želio da na jednom mjestu ima sve podatke - kaže naš izvor.

On, ipak, objašnjava da se iz dostavljenih podataka ne može vidjeti da li je neka diploma validna ili nije jer su dostavljeni samo podaci o tome kada je diploma stečena i na kojoj visokoškolskoj ustanovi.

- Međutim, ti podaci mogu da posluže kao osnova za rad prosvjetnih inspektora. Ako se, na primjer, ispostavi da u nekoj upravnoj organizaciji ili ministarstvu ima dosta diploma s istog fakulteta, to može da bude povod prosvjetnim inspektorima da krenu u provjere. U svakom slučaju, to je dobar potez jer je svima u interesu da se sazna ko je fakultet završio po danu, a ko po noći - kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, najmarljiviji su bili iz Poreske uprave RS (PURS), iz koje su stigli podaci za nekoliko stotina zaposlenih. Direktor PURS-a Goran Maričić kaže da su podatke o diplomama zaposlenih u ovoj instituciji tražili i neki narodni poslanici i da je on u skladu sa zakonom pripremio odgovor i na poslanička pitanja.

- Mi smo podatke dostavili i kabinetu premijera i apsolutno podržavamo namjeru da na priču o lažnim i nelažnim diplomama bude stavljena tačka. Odgovorno tvrdim da će svi zaposleni u PURS-u za koje eventualno bude utvrđeno da posjeduju falsifikovanu diplomu snositi propisane sankcije - kaže Maričić.

Da je zahtjev za dostavu podataka o diplomama upućen na adrese svih uprava i upravnih organizacija potvrdio je zamjenik direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Dragan Juričević koji kaže da su i iz ove ustanove podatke o diplomama dostavili kabinetu premijera.

- Podržavam tu inicijativu i smatram da svi oni koji su na nezakonit i nelegalan način stekli fakultetsku diplomu treba da budu sankcionisani - kaže Juričević.

Osmica

Priča o diplomama vrhunac je dosegla prije petnaestak dana kada je objelodanjeno da je prosvjetna inspekcija RS naredila rektoru Univerziteta za poslovne studije Banjaluka (UPS) Radovanu Klincovu da poništi diplomu koju je na ovoj visokoškolskoj ustanovi stekao direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić Osmica.

Klincov je tada rekao da će se žaliti na rješenje prosvjetnih inspektora, a iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za “Glas Srpske” je rečeno da žalba još nije stigla u ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana