Правда јефтинија и бржа уз нагодбу

Свјетлана Шурлан
Правда јефтинија и бржа уз нагодбу

Бањалука - Пут до пресуде и правде биће скраћен у периоду од 16. до 27. априла, а из судова су апеловали на грађане који су актери суђења у првостепеним и другостепеним судовима да искористе седмице судске нагодбе и спор ријеше у скраћеном поступку, који доноси и ниже трошкове.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ иницирао је одржавање седмица судске нагодбе с циљем рјешавања што више предмета мирним путем.

- Судска нагодба је мирни, односно споразумни начин рјешавања спора, који подразумијева међусобни договор странака у спору. Закључивањем споразума и странке и суд су поштеђени дуготрајног вођења судског поступка, непотребног прибављања и извођења доказа, одгађања рочишта, дуготрајног поступка намирења, евентуалног другостепеног поступка, а избјегавају се и бројни додатни и трошкови редовног судског поступка - појаснили су у ВСТС-у.

Додали су да приликом закључења нагодбе странке саме бирају начин рјешења спора и да је исход заснован на њиховом договору.

- Странке које желе своје предмете да ријеше судском нагодбом, могу се већ сада самостално, путем свог заступника или у договору са супротном страном обратити суду или поступајућем судији, те писаним приједлогом или на други начин предложити закључење нагодбе. Поступајући судија ће у складу са приједлогом и вољом странака и одредбама Закона о парничном поступку, током цијелог поступка настојати да спор ријеши нагодбом - истакли су у ВСТС-у.

У домаћој судској пракси је овај начин рјешавања спорова риједак, иако је дјелотворан код свих врста предмета парничног и ванпарничног поступка.

- То се поготово односи на предмете наплате комуналних и сличних услуга мале вриједности, радне спорове, исплату дугова и потраживања, неисплаћених плата и отпремнина, накнаду штете, подјелу ствари и некретнина у заједничком власништву, уређење међа, материјална давања и друге спорове - истакли су у ВСТС-у.

Захваљујући кампањама с циљем анимирања јавности посљедњих година је благо растао број спорова који су ријешени склапањем нагодбе. Њихов број је 2012. године износио 3.993, а највећи је забиљежен 2016. када их је било 7.364. Прошле године је дошло до благог пада на 6.938 ријешених предмета путем судске нагодбе.

Адвокат Жељко Бубић каже да је институт судских нагодби врло користан јер доводи до рјешавања спора на краћи и јефтинији начин.

- Судски спорови трају извјесно вријеме, а путем нагодбе могуће је брже постићи рјешење и компромис супротстављених страна. Ми правници знамо рећи боље слабо поравнање, него јака парница тако да треба подржавати поступак судских нагодби - истакао је Бубић.

Он посебно наглашава парнице које се тичу комуналних услуга у којима је постало правило да судски трошкови премаше дуг због којег је спор покренут.

- Због ситне комуналне накнаде имате спор гдје трошак буде знатно већи. Осим тога судије су затрпане комуналним предметима и судови не могу да буду ажурни. И за ову врсту предмета судска нагодба је веома корисно и добро рјешење - рекао је Бубић.

Седмице судске нагодбе се реализују у оквиру Пројекта унапређења ефикасности правосуђа којег финансира Влада Норвешке, а реализује ВСТС заједно са судовима. Прве седмице судске нагодбе организоване су у октобру 2016, а потом у априлу и новембру прошле године.

Нижа такса

Странке које спорове ријеше судском нагодбом могу да рачунају и на законске олакшице, односно посебне тарифе за наплату судских такси.

Износи судских такси одређују се према вриједности спора у зависности од врсте спора. Судска такса у случају рјешавања спора нагодбом може бити и преполовљена у односу на предвиђени износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана