Поздрављени кораци БИХ на путу ка ЕУ

Срна
Поздрављени кораци БИХ на путу ка ЕУ

Стразбур - Одбор за спољне послове Европског парламента усвојио је Извјештај о БиХ за 2016. годину у којем се поздрављају позитивни кораци направљени у БиХ на путу ка ЕУ.

У резолуцији, коју је припремио извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда, поздрављају се кораци које је БиХ предузела на путу ка ЕУ, посебно апликација за чланство која је поднијета у фебруару 2016. године.


"Радујемо се ставу Европске комисије по питању те апликације и желимо да охрабримо власти у БиХ да овај процес схвате веома озбиљно и да се томе посвете", рекао је извјестилац Дан Преда.

Он је нагласио да БиХ треба да се фокусира на реформе и избјегава раздорне теме које би могле да успоре напредак БиХ на путу ка ЕУ.

Посланици Европског парламента поздравили су кораке БиХ предузете на путу ка ЕУ, а посебно апликацију за чланство о блоку која је представљена у фебруару 2016. године.

Посланици су апеловали на БиХ да превазиђе своје етничке и политичке подјеле на путу за чланство у ЕУ и докажу да су функционална држава, саопштено је на сајту Европског парламента.

У исто вријеме, посланици су оцијенили да су напори Владе Републике Српске да успостави паралелне канале комуникације са Комисијом неприхватљиви.

"БиХ неће бити успјешан кандидат за чланство у ЕУ док не буду успостављени одговарајући институционални услови", рекли су посланици, објављено је на сајту Европског парламента.

Посланици су, такође, изразили забринутост због фрагментације и политизације јавне управе, рекавши да то штети реформама и чини јавну службу незграпном.

"Професионална, ефикасна јавна управа која се цијени по заслугама је кичма процеса интеграције за било коју земљу која жели да постане чланица ЕУ", рекли су посланици Европског парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана