Посљедњи воз за правду и непристрасно правосуђе

Жељка Домазет
Посљедњи воз за правду и непристрасно правосуђе

Сарајево - Уједначавање кривичног законодавства и санкција, посебно у процесима за ратне злочине, и јасно разграничавање надлежности Суда БиХ и судова у ентитетима, биће приоритети у овогодишњој реформи правосуђа.

У институцијама наглашавају да ти послови морају бити завршени до краја 2017. јер више нема времена за чекање на завршетак кључних ствари у процесу реформе правосуђа који траје већ 15 година. Акционим планом за спровођење Стратегије за реформу сектора правде предвиђено је да до краја 2017. буде измијењен Закон о кривичном поступку БиХ и да буде усвојен закон о судовима којим би коначно било ријешено питање надлежности Суда БиХ. На законским рјешењима радиће министарства правде БиХ, РС, ФБиХ и Правосудна комисија Брчко дистрикта.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша каже да треба уједначити законодавство да се не би дешавало да за иста кривична дјела судови суде према различитим кривичним законима и да БиХ због тога буде затрпана пресудама Уставног суда БиХ или Европског суда за људска права.

- То је посебно неопходно када је ријеч о тешким кривичним дјелима, да не долазимо у правну несигурност. Формирана је радна група за хармонизацију сва четири кривична закона у БиХ. Она би ускоро требало да заврши посао како би сви изашли са уједначеним приступом - рекао је Грубеша и додао да БиХ мора донијети закон о судовима и да је увјерен да ће та страница бити затворена до краја године.

Савјетник министра правде РС Никола Ковачевић истакао је да се Српска залаже да буде јасно разграничена надлежност Суда БиХ и судова у ентитетима.

- Не можемо прихватити институт проширене надлежности који страховито злоупотребљавају Тужилаштво и Суд БиХ. Не могу ове институције по свом нахођењу преузимати предмете који су у искључивој надлежности правосудних институција РС - истакао је Ковачевић.

Подсјећа да су предмети преузимани без икаквог образложења, па се дешавало да због нерада дође и до њихове застаре.

- Закон о судовима РС је јасно и децидирано регулисао за која кривична дјела су надлежни основни судови као првостепени, а за која окружни као другостепени и Врховни суд као задња инстанца који рјешава предмете на основу жалби и ванредних правних лијекова - истакао је Ковачевић.

Српска је у поступку доношења новог кривичног законика, који је потпуно усаглашен са најсавременијим стандардима.

- Залажемо се да за кривична дјела прописана овим закоником искључиво буду надлежни правосудни органи РС - истакао је Ковачевић.

Бивши министар правде БиХ Бариша Чолак сматра да је неопходно обавити ревизију комплетног законодавства, посебно кривичног, те да је неопходно донијети закон о судовима.

- Реформа правосуђа траје годинама, а никако да донесемо закон о судовима у БиХ. Ни питање проширене надлежности Суда БиХ још није ријешено, иако се о томе говори годинама и у оквиру структуралног дијалога са ЕУ о реформи правосуђа - рекао је Чолак.

Он дијели мишљење да је један од камена спотицања различита примјена кривичног закона за иста кривична дјела.

- То је проблем који нас оптерећује цијели низ година. На то је упозорио не само Уставни суд БиХ него и Европски суд за људска права. Чак и послије тих одлука и упозорења правосудне институције на нивоу БиХ наставиле су да поступају као и до тада - каже Чолак и закључује да треба завести ред како би на исти начин били процесуирани одговорни за сваки злочин и како би свака жртва била иста.

Уставни суд

Стратегија за реформу сектора правде у БиХ, као што је "Глас Српске" објавио, предвиђа и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, а ако буде реализована планираним темпом, то би требало да се деси идуће године.

Акционим планом је предвиђено да у наредној години буде израђен и у парламентарну процедуру упућен дуго очекивани закон о Уставном суду БиХ. За реализацију тог задатка задужено је Министарство правде БиХ, које ће закон сачинити у координацији са властима РС, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана