Посланици “распакују” извјештај о Сребреници

Ведрана Кулага
Посланици “распакују” извјештај о Сребреници

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС, на којој ће бити ријечи о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице половином јула 1995. године, заказана је за 14. август.

Датум новог засједања парламента утврђен је јуче на сједници скупштинског колегијума, гдје су опозициони представници били уздржани јер сматрају да о овом питању прво треба да се изјасни Влада Српске, која је прије 15 година формирала ту комисију. 

На посебној сједници ће се обратити предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и затражио њено одржавање, а на њу ће бити позван и предсједник Владе у периоду када је усвојена информација Драган Микеревић, те предсједник и чланови Комисије.

Предсједник парламента РС Недељко Чубриловић рекао је да је повод за одржавање посебне сједнице то што је Удружење “Мајке Сребренице” представнику њемачког тужилаштва  предало списак са именима 22.000 особа, са захтјевом да буду процесуирани.

- Пред нама је свеобухватна расправа о озбиљном питању и парламент ће сигурно заузети став и своје виђење ситуације - казао је Чубриловић и додао да Скупштина нема надлежност да повуче тај извјештај.

Додик ће имати прилику да у 60 минута пред посланицима да виђење ситуације, а јуче је, коментаришући наводе опозиције, рекао да не зна зашто се полемише, те додао да нико нема намјеру да се обрачунава ни са ким у вези с тим.

- Извјештај је очигледно био штетан за РС. Показао се као мјесто за спекулације и омогућио да се на њему нађе значајан број људи без икаквих чињеничних доказа о учешћу у злочинима. То се сада користи као разлог за протјеривање тих људи. Нико овдје не сматра да треба да се негира злочин. Десио се злочин према Бошњацима, али оно што недостаје у извјештају је дио који се односи на страдање Срба. Ми не негирамо чињенице, али желимо да у цјеловитом извјештају који би урадила независна комисија буде интегрисана истина о дешавањима у Сребреници, гдје је убијено и 3.500 Срба под командом Насера Орића - рекао је Додик.

Позвао је чланове СДС-а и ПДП-а да се на сједници заједно окупе у вези са овим питањем и имају заједнички приступ који ће само одговарати истини.

Посланик НДП-а Драган Чавић, који је у вријеме извјештаја био предсједник Републике, казао је да опозиција не бјежи од ове теме, али да траже да се свим посланицима доставе сви материјали који су били у вези са извјештајем Комисије и да на сједницу буду позвани и предсједник и чланови Комисије и тадашњи премијер РС.

Неспорно је, каже, да након 15 година многе ствари које су тада прихваћене као чињенице у извјештају данас “не стоје”, али да је и раније било покушаја да се у ову причу упетља Народна скупштина, што је он, како каже, сасјекао.

Његов став је да је о овом питању требало да се расправља много раније, а не непосредно пред изборе.

- Извјештај није био политички хир, него обавеза по пресуди. Ово није питање политичких партија у РС, ово је питање РС и потребан је консензус - рекао је Чавић.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица казао је да Влада једина има право да извјештај стави ван снаге.

- Питање је да ли је циљ изборни бенефит или да донесемо смјернице које ће утицати на исправку ствари из извјештаја - рекао је Говедарица. Додао је да ће, ако ова тема дође на Вијеће народа, стићи и до Уставног суда РС.

Из коалиције Домовина јуче су потврдили да су против ове сједнице, али да ће став о томе да ли ће тог 14. августа бити у посланичким клупама усагласити пред почетак те сједнице.

У образложењу захтјева за сазивање сједнице наведено је да је, између осталог, Републички центар за истраживање рата анализирао рад и резултате Комисије, те да је аргументовано утврдио нетачност података о лицима која су на списковима у вези са догађајима којима се бавила комисија. Тај списак је, пише, сачињен уз пријетње високог представника у БиХ Педија Ешдауна 2004. године.

Комисија

Влада РС је 15. децембра 2003. године донијела одлуку о формирању Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године како би доставила одговор на одлуку Дома за људска права из марта 2003. Одлука је донесена у процесу по апелацијама које су поднијеле породице несталих у и око Сребренице о чијим судбинама нису имали податке.

Комисија је рад започела у јануару и радила је до октобра 2004. године, а поднијела је два извјештаја. У захтјеву за одржавање сједнице пише да су још у раду Комисије чланови указивали на то да није располагала доказима о кривици и да није имала мандат да се бави идентификацијом жртава са аспекта утврђивања узрока смрти.

- Чланови Комисије су и током рада закључили да су сви подаци непрецизни и непоуздани, те да евентуално могу само бити полазна основа за неки рад, а не завршна анализа или истрага - наведено је у захтјеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана