Политико: Референдум најсмјелији изазов дејтонском поретку

Агенције
Политико: Референдум најсмјелији изазов дејтонском поретку

Брисел - Референдум у Републици Српској, на којем су грађани данас гласали да ли желе да 9. јануар и убудуће обиљежавају као Дан Републике у РС, могао би да буде "најсмјелији изазов" до сада уставном поретку, који је створен Дејтонским споразумом како би се прекинуо рат у БиХ 1995. године.

"Чак је и Србија, која тренутно води преговоре за чланство у ЕУ, направила отклон у напору да максимално умањи ризик од конфронтације", наводи тај портал.

Вријеме одржавања референдума је повезано и са локалним изборима, који су заказани за 2. октобар, оцјењује Политико.

Портал подсјећа да се Уставни суд БиХ 17. септембра донио одлуку којом се забрањује спровођење референудума, као и да је референдум наишао на "оштру осуду" међународне заједнице и бошњачке већине.

"Постоји и страх да би националистичка реторка током референдумске кампање могла да поново изазове сукобе", наводи тај портал.

Међутим, пише Политико, док неки упозоравају да референдум представља "извор за продубљивање тензија" и корак ближе територијалној подјели дуж етничцких линија, па чак и оружаним сукобима, улице Бањалуке изгледају као и сваке недјеље, а грађани дјелују више заинтересовани за куповину и дружање у кафићима него за политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана