Покренута дисциплинска тужба против Тегелтије

Агенције
Покренута дисциплинска тужба против Тегелтије

Сарајево - Канцеларија дисциплинског тужиоца (КДТ) Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) поднио је дисциплинску тужбу против Милана Тегелтије, судије Основног суда у Бањалуци и предсједника ВСТС-а БиХ, због "кршења службене дужности или довођења у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет судства".

Тужба је поднесена због сусрета туженог са Нермином Алешевићем, о којем су медији извјештавали претходних дана.

Канцеларија је такође затражио да тужени буде удаљен од дужности до окончања дисциплинског поступка.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца напомињу "да се нико не може сматрати дисциплински одговорним, док се његова одговорност не утврди". 

Након подношења дисциплинске тужбе Тегелтија се огласио саопштењем за јавност у којем је навео да је о тужби обавијештен поруком преко Вибера, те да о њеном садржају није упознат.

"Данас сам од стране замјеника главног дисциплинског тужиоца ВСТС-а вибер поруком обавијештен да је против мене поднио дисциплинску тужбу са захтјевом за привремено удаљење од дужности. Нисам упознат са садржајем тужбе, њеним разлозима нити основама за њено подношење, јер ми иста није достављена. Такође нисам упознат са разлозима нити основом за предлагање привременог удаљења од дужности", навео је Тегелтија.

Он је додао да у поступку који је претходио подношењу ове тужбе није имао прилику да учествује као пријављени, нити да се изјасни на наводе тужбе и захтјев за суспензију.

Тегелтија је у саопштењу најавио да ће узети годишњи одмор, а да ће у том периоду Високим судским и тужилачким савјетом управљати потпредсједници, "како би ВСТС могао о тужби и захтјеву могао да се опредијели без његовог учешћа".

"Пошто не знам садржај тужбе и захтјева за привремено удаљење од дужности могу да кажем само сљедеће: уколико је тужба поднесена против мене као судије, истичем да сам ја на сталном раду у ВСТС-у као предсједник ВСТС-а те да све радње предузимам у том статусу, а не у статусу судије Основног суда у Бањалуци. Према томе, према мени се морају примјењивати законске и подзаконске одредбе које се односе на одговорност предсједника ВСТС-а и чланова ВСТС-а, а никако одредбе које се односе на  одговорност судија који су на раду у судовима у БиХ. Свако друго поступање, са мог становишта, би било правно насиље и могло би се ставити у контекст ванзаконског покушаја елиминације предсједника ВСТС-а", навео је Тегелтија о саопштењу.

Он додаје да је, уколико су тужба и захтјев за привремено удаљење против њега поднесени као против предсједника ВСТС-а, закон предвидио јасне процедуре и за разрјешење и за суспензију предсједника ВСТС-а које се морају поштовати.

"Све одлуке ВСТС-а донесене у законској процедури ћу безрезервно поштовати", истакао је предсједник ВСТС-а и додао:

"Подношење ове тужбе је још један од доказа у прилог мојих ранијих тврдњи да УДТ ВСТС-а ради без било каквог утицаја предсједника ВСТС-а".

Тегелтија каже да, иако није имао прилику да се изјасни, нити је видио тужбу, сматра да није учинио ни један дисциплински прекршај, те да се не осјећа одговорним на било који начин.

"Сва моја даља изјашњења ће услиједити након што добијем увид у дисциплинску тужбу и захтјев за привремено удаљење од дужности", закључио је Тегелтија.

Подсјећамо, медији су раније објавили видео снимак због којег је Тегелтија доведен у везу с коруптивним радњама.

Према наводима медија, један посредник преко Тегелтије је "убрзавао" предмет који се водио пред Кантоналним тужилаштвом у Сарајеву, а у којем је оштећени привредник из Велике Кладуше наводном Тегелтијином посреднику Марку Панџи, полицијском службенику, предао 2.000 КМ како би Тужилаштво узело у обраду предмет у којем је привредник Нермин Алешевић оштећена страна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана