Подрхтавања тла узнемирила и грађане Српске

Милијана Латиновић
Подрхтавања тла узнемирила и грађане Српске

Бањалука - Становнике Републике Српске и ФБиХ јуче је узнемирило неколико подрхтавања тла, а многи су на друштвеним мрежама написали да је потресе пратио и јак тутањ, међутим сеизмолози истичу да нема мјеста паници, те да земљотреси не треба да нас изненађују јер се налазимо на веома трусном подручју.

Земљотрес јачине 4,3 степена по Рихтеру забиљежен је у јутарњим часовима са епицентром у региону Сребреника.

- Позвала нас је госпођа из Петрова и рекла да је подрхтавање пратио јак тутањ и да су грађани истрчали на улице, али нико није пријавио штету на објектима. Након првог земљотреса у девет часова и 17 минута забиљежен је још један интензитета 2,5 степени по Рихтеру и још неколико слабијих - истакла је за “Глас Српске” Славица Штрбац из Сеизмолошке службе Републичког Хидрометеоролошког завода.

Она је додала да земљотрес тог интензитета може изазвати слабија оштећења на старијим и слабије грађеним објектима у епицентралној зони.

Казала је да је у 11 часова и седам минута регистрован земљотрес јачине 3,9 степени по Рихтеру са епицентром у мјесту Шула у Црној Гори.

- Земљотрес се могао осјетити и у југоисточном дијелу Републике Српске - додала је она.

Иако су подрхтавања тла уобичајена појава, истакла је, немогуће је прогнозирати када ће се земљотрес десити и позвала грађане да и када осјете подрхтавања тла, остану смирени и не паниче.

Мјештанка Сребреника Фатима Џомбић истакла је за “Глас Српске” да се много уплашила јер се све у кући затресло.

- Потрес је био јак, пао ми је поклопац од електричног шпорета. Уплашила сам се. Видјела сам комшије како истрчавају из куће и вичу да је земљотрес - казала је Џомбићева.

Земљотрес се осјетио и у Бањалуци, а недуго након тога друштвене мреже су преплавили коментари да се, иако се тло тресло свега неколико секунди, чинило као да трамвај пролази поред кућа. Бањалучанка Ана Ј. каже да је подрхтавање тла осјетила док је лежала у кревету.

- Учинило ми се као да се кревет заљуљао, али нисам ни помислила да је у питању земљотрес. Након пола сата видјела сам на друштвеним мрежама да сви коментаришу да је био земљотрес. Чудно ми је да се осјетио тако у Бањалуци, која није баш толико близу Сребреника - испричала је ова Бањалучанка.

Поједини медији у ФБиХ објавили су јуче, позивајући се на Евромедитерански сеизмолошки центар, да се земљотрес који је регистрован између Сребреника и Тузле осјетио и у 123 километра удаљеном Новом Саду, те Шиду и Бачкој Паланци. Позивајући се на наводе становника Тузле, истакли су да су се зграде тресле пет до десет секунди и да је потрес пратио необичан громогласан тутањ.

Топлотни талас

Према прогнозама метеоролога почетком ове седмице западну Европу захватиће екстремне врућине. Подаци објављени на сајту “Истрамет” показују да се у Француској очекују температуре ваздуха и до 43 степена, а врућ афрички ваздух стићи ће све до сјеверне Енглеске, уз значајно одступање вриједности од просјека. Метеоролози најављују да ће и у БиХ жива у термометру достићи 35 степени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана