Почело резање броја радника у здравству

Драгана Келеч
Почело резање броја радника у здравству

Бањалука - Дуго најављивана рационализација радних мјеста у здравственим установама у РС почела је у појединим болницама и домовима здравља, а први на удару нашао се немедицински кадар.

Прекобројни у здравственом систему углавном су они који не носе бијеле мантиле, односно пратеће особље које се годинама гомилало у свим здравственим установама.

- Планирана је рационализација радника у здравству и она се једним дијелом већ реализује. О тачном броју смањења радника још не можемо говорити док не буду утврђени сви критеријуми, али акценат је свакако на смањењу броја немедицинског кадра - истичу у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Наглашавају да ће избјегавати отпуштање радника и да ће приступати рационализацији кроз пензионисање и смањење броја продужених уговора на одређено вријеме.

- У овом тренутку већи проблеми су у болницама, али постоји вишак немедицинског кадра и у одређеним домовима здравља који ће се у идућем периоду морати рјешавати - кажу у Министарству здравља и социјалне заштите.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић изјавио је крајем јуна у интервјуу "Гласу Српске" да би смањење броја радника у здравству могло донијети уштеду од пет милиона КМ годишње. Богданић је рекао да је у то вријеме у здравству било око 200 запослених мање него крајем 2014. године.

- Ако се узме у обзир да сваки радник са бруто платом "кошта" око 2.000 КМ, уштеда би могла износити око 400.000 КМ мјесечно, односно према грубим процјенама, око пет милиона КМ на годишњем нивоу - рекао је Богданић.

У Синдикату здравства и социјалне заштите РС кажу да је њихов став да у здравственим установама нема вишка радника, па чак и када је у питању немедицински кадар и да ће се борити за права сваког појединца.

- Ако и има вишка у појединим болницама или домовима здравља, сви знају због чега је то тако. Они су до тих радних мјеста дошли прије избора по партијским линијама и сада се и за њих мора изнаћи неко рјешење - каже предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић наводећи да здравствене установе имају око 12.700 радника међу којима се око 30 одсто односи на немедицински кадар.

Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука смањила је број радника у посљедњих неколико мјесеци за 60.

- С обзиром на то да су усвојене измјене и допуне Закона о здравственој заштити, у нашој установи ће бити израђен приједлог статута и правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста - кажу у највећој здравственој установи у РС.

У Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука, који запошљава 2.635 радника, међу којима на медицински кадар отпада 1.837, а немедицински 798, истичу да расписују конкурсе за пријем искључиво медицинских техничара, док је пријем других запослених по свим основама обустављен.

Влада РС је у јануару ове године донијела одлуку да здравствене установе и јавни фондови не могу запошљавати нове раднике, нити продужавати постојеће уговоре о раду на одређено без одобрења ресорног министарства за чије ће добијање морати доставити детаљно образложење.

Састанак

Рационализација у здравственом сектору била је једна од главних тема разговора Миленка Гранулића и Драгана Богданића.

- Синдикат ће активно учествовати и дати своје мишљење или евентуалне замјерке - каже Гранулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана