Петричевић: Влада улаже напоре како би расла просјечна нето плата

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министар привреде и предузетништа Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да Влада улаже напоре и константно спроводи бројне активности и мјере како би расла просјечна нето плата у Српској.

Петричевић је нагласио да је Влада овом питању нарочито посвећена у периоду пандемије који није стимулативан за привреду и када је најважније сачувати радна мјеста и ниво привредне активности.

Коментаришући посљедње статистичке податке, према којима је просјечна јулска плата у Републици Српској након опорезивања први пут премашила 1.000 КМ, Петричевић је напоменуо да је Српска већ прошле године престигла просјечну плату у Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, то је, између осталог, био резултат примјене Закона о подстицајима на повећање плате, који је на снази од 1. јула 2019. године, а које спроводи ово министарство.

"Узмемо ли у обзир да биљежимо пораст индустријске производње у седам мјесеци ове године, у односу на исти период лани, значајну покривеност увоза извозом и низ других позитивних економских показатеља, можемо да констатујемо да је привреда сачувала виталност и оно што је јако битно, да смо очували радна мјеста", рекао је Петричевић.

С обзиром на то да је у току пријава привредних субјеката за подстицај за повећање плате радника за обрачунски период јануар-јун, Петричевић је позвао све привредне субјекте, који су повећали плате радницима у том периоду, да имају могућност да најкасније до понедјељка, 30. августа, поднесу захтјев за подстицаје на повећање плата.

Просјечна мјесечна јулска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 1.019 КМ, и то је први пут да је премашила 1.000 КМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јулу у односу на јун номинално је већа за 2,5 одсто, а реално већа за 2,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана