Павић: Српска - извор политике на нивоу БиХ

Срна
Павић: Српска - извор политике на нивоу БиХ

Бањалука - Извор политика представника Републике Српске на нивоу БиХ мора бити Република Српска и у БиХ не смије бити креирана политика која се супротставља Српској, изјавио је предсједник ДНС-а Марко Павић.

"Овдје мора бити извор те политике, која би затим на нивоу БиХ била усаглашавана са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ и са друга два народа. На нивоу БиХ не смије бити креирана политика која се супротставља Републици Српској, а можда се додворава неком другом, међународној заједници или ФБиХ", рекао је Павић за РТРС.


Говорећи о сарадњи ДНС-а са СНСД-ом, Павић је оцијенио да је она успјешна и да траје 20 година, те да је једна од дуготрајнијих.

"Ова коалиција је извела Републику Српску на европски пут. Прије 20 година Српска је била изолована, могли смо само да идемо у Србију, а сада је Српска отворена ка Европи и свијету и жели да поштује Дејтонски мировни споразум, а не дух овог споразума", рекао је Павић и истакао да је ДНС искрен, реалан и коректан у разговору са СНСД-ом, те да за формирање трећег политичког блока у Српској нема шансе.

Он је истакао да нису тачне изјаве опозиције у Српској да ће пропасти пензиони фонд у Српској, који се, како каже, није угасио, него су пензије повећане.

"Они су говорили да ће се угасити и здравствени фонд, па се није угасио, него имамо три велике инвестиције у овом систему. Говорили су и о пропасти буџета, што се није догодило. Њихови капацитети нису јаки да сруше ову власт", додао је Павић.

Осврћући се на предстојеће опште изборе, Павић је навео да је јасна изборна платформа ДНС-а, а то је више од 100.000 гласова, 12 до 15 посланика у Народној скупштини, два посланика у парламенту БиХ и једна од двије појединачне функције - за предсједника Републике Српске или члана Предсједништва БиХ.

"Ако лидер СНСД-а Милорад Додик и предсједник СП-а Петар Ђокић кажу да то прихватају, онда ћемо пружити руку и све ће бити готово. Полазна тачка ДНС-а је да према снази партије нешто добијемо. Наши разговори ће бити одржани у наредних неколико дана и не очекујем да буду тешки", рекао је Павић и додао да разговори коалиционих партнера никада нису били уцјењивачки и да је увијек постигнут договор.

Павић тврди да ће коалиција његове партије са СНСД-ом и СП-ом освојити више од 60 одсто гласова на изборима, односно обје појединачне функције, као и за парламенте.

Он је истакао да ДНС има капацитет да са коалиционим партнерима освоји једну од двије најзначајније функције - предсједника Републике Српске или члана Предсједништва БиХ.

Павић је нагласио да је ДНС настао ради животних потреба становника у Републици Српској, да је ова политичка партија све јача, те да би се о томе да ли ће бивши функционер СДС-а Борислав Бојић приступити ДНС-у могло знати у наредна два дана.

Говорећи о могућности да лидер Народне странке Огњен Тадић приступи ДНС-у, Павић је навео да је Тадић од раније имао блиска размишљања ДНС-у и да вјерује да ће наћи заједнички језик.

"Један од наших квалитета је то што никада нисмо дијелили Српску на исток и запад, него исто гледамо на сваког нашег становника. Наш приоритет јесте економија и на томе ћемо инсистирати", каже Павић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана