Падају тужбе за ратну штету

Горан Маунага
Падају тужбе за ратну штету

Бањалука - Уставни суд БиХ прихватио је апелацију Правобранилаштва РС и укинуо пресуду Апелационог суда Брчко дистрикта из 2008. године којом је Српској било наложено да исплати 15.000 КМ као надокнаду за ратну нематеријалну штету.

У одлуци Уставног суда наведено је да је утврђена повреда права у односу на РС јер су у пресуди брчанског суда примијењене погрешне одредбе Закона о облигационим односима. Због тога је наложено враћање предмета том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку у складу с Уставом БиХ. У овом предмету Ремзија Ханушић тражила је исплату надокнаде на име нематеријалне штете због смрти мужа у износу од 15.000 КМ са законском затезном каматом.

Правобранилац РС Слободан Радуљ каже да је одлуком Уставног суда потврђен став Правобранилаштва да су нижестепени судови у предметима за надокнаду нематеријалне ратне штете против РС озбиљно кршили право на правично суђење и право на имовину, не поштујући рокове застарјелости.

- Одлуком смо задовољни, прије свега зато што је наглашено да нижестепени судови морају да прихватају наше приговоре у жалбама о застарјелости тих захтјева. Оваквом одлуком би коначно требало да се заустави лоша судска пракса у оваквим предметима у којима се правосуђе у БиХ понашало селективно - каже Радуљ и додаје да судови доносе пресуде на основу политичког утицаја, а не закона.

Логораши и цивилне жртве рата из ФБиХ против РС су поднијели хиљаде тужби ради надокнаде нематеријалне штете којима од Српске траже укупно око 500 милиона марака одштете. Уколико би био досуђен такав одштетни захтјев то би био удар на економску стабилност Српске, што је и план власти и удружења из ФБиХ.

Правни лијек

Слободан Радуљ каже да у овом предмету као правни лијек постоји још могућност подношења жалбе Европском суду за људска права, али да то неће значити ништа.

- Уставни суд се приликом доношења ове одлуке позвао на сличан предмет и став Европског суда за људска права у којем је већ расправљено питање застарјелости потраживања за штету причињену кривичним дјелом - каже Радуљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана