Осуда Ахметовићевог позивања на блокаду Српске

Срна
Осуда Ахметовићевог позивања на блокаду Српске

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује пријетње посланика СДА у парламенту БиХ Садика Ахметовића и његово позивање на блокаду Републике Српске.

"Подсјећамо посланика Ахметовића да је образовање, према Дејтонском мировном споразуму, у надлежности ентитета и кантона", речено је Срни у Министарству просвјете и културе Републике Српске.


У Министарству истичу да, према информацијама са терена, одређене политичке странке врше притисак на родитеље бошњачке националности да не дозволе дјеци да преузму ђачке књижице.

"Сматрамо да нема потребе да се политика мијеша у наставни план и програм према којем раде школе у Републици Српској", наводе из Министарства просвјете и културе.

Из Министарства подсјећају да школе у Републици Српској раде у складу са Уставом Републике Српске, законима и Наставним планом и програмом Републике Српске, а да је Уставни суд БиХ, рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана 7 став 1 Устава Републике Српске у дијелу који гласи – језик бошњачког народа - утврдио је да је ова одредница у складу са Уставом БиХ.

У Републици Српској у 21 школи изучава се национална група предмета према неком од наставних планова и програма из Федерације БиХ и користе уџбеници према том наставном плану и програму, које за ученике првог и другог разреда финансира Влада Републике Српске.

Националну групу предмета у школској 2015/16. години изучавало је 2.437 ученика бошњачке националности, а исламску вјеронауку 5.877 ученика.

У Федерацији БиХ изучавање националне групе предмета за дјецу српске националности реализује се само у Грахову и дјелимично у Дрвару, те на својеврстан начин у Петровцу.

Према сазнањима Министарства просвјете и културе Републике Српске 512 ученика изучава националну групу у Федерацији БиХ, односно 49 ученика, ако су изузму Грахово и Дрвар.

Ти ученици најчешће не изучавају националну групу предмета, већ заједно слушају наставу, а на крају им се име језика уписује по жељи, што говори да Бошњаци признају да се ради о истом језику.

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас је разматрана Информацију о примјени Оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ, са нагласком на изучавање матерњег језика на цијелој територији БиХ, чији је подносилац Министарство цивилних послова у Савјету министара.

Посланик СДА Садик Ахметовић рекао је да у Информацији пише да У Републици Спској нема проблема када је ријеч о образовању, што је, како он сматра, нетачно.

"Наводи се да нема проблема у Републици Српској, а ми тражимо хитну сједницу Представничког дома док није ескалирала ситуација да се ријеши проблем 'босанског језика'", рекао је Ахметовић. /крај/м

Пандуревић: Ахметовићев иступ предизборна кампања

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић сматра да је изјава посланика СДА Садика Ахметовића да ће СДА "блокирати Републику Српску" ако се не ријеше образовна права бошњачке дјеце на подручју Сребренице - предизборна кампања за локалне изборе.
"Једини траг владавине СДА толики број година у Сребреници гдје има власт је то да је сваки дан све мањи број становника и Срба и Бошњака. То је посљедица њихове владавине", рекла је Пандуревићева новинарима.

Према њеним ријечима, прије пола године и Ахметовић и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић су глорификовали премијера Србије Александра Вучића.

"Вучић је исти и сада као што је био прије пола године, дошло је до промјене у њима, у сврху локалних избора у Сребреници", сматра Пандуревићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана