Ослобођени за ратне злочине наплатили више од три милиона КМ

Срна
Ослобођени за ратне злочине наплатили више од три милиона КМ

Сарајево - БиХ је тужило 49 лица за накнаду штете настале током судског процеса и боравка у притвору на основу правоснажних ослобађајућих пресуда за ратне злочине, од којих је 44 добило пресуде у своју корист и наплатило више од три милиона КМ одштете.

Потпредсједник Високог судског тужилачког савјета Ружица Јукић сматра да треба истражити чија је кривица довела до тога да се буџетским новцем плаћају ослобађајуће пресуде у толикој мјери.


"Тужилаштво БиХ или појединци из Тужилаштва који су довели до тога морају одговарати. Сваки појединачан случај треба испитати и пријавити дисциплинском тужиоцу", рекла је Јукићева за Бирн.

Она је навела да треба испитати подизање оптужница које су у старту лоше.

Федерални тужилац Муниб Халиловић сматра да је присутна политика гоњења и да се људи држе у притвору више него што је потребно.

Адвокат Васвија Видовић каже да за овакве ствари сви учесници у кривичном поступку морају бити одговорни.

"За такве ствари неко мора да одговара, а сви учесници у кривичном поступку морају бити одговорни на начин да у најмању руку не напредују када имају велики број негативних одлука", рекла је Видовићева.

Она је додала да је ријеч о комплексним кривичним дјелима гдје се примјењује међународно право, док Тужилаштво БиХ не примјењује многе међународне стандарде и да се због тога ово јавља као посљедица.

Укупан број лица која су до половине фебруара правоснажно ослобођена кривице је 83, од којих је 55 било у притвору.

Пред Судом БиХ воде се још четири спора за накнаду штете у укупном износу од 399.403 КМ, док је у једном спору одбијен захтјев за накнаду штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана