Општине закидају на трошковима за изборе

В. Кулага, М. Миљић
Општине закидају на трошковима за изборе

Сарајево - Мањак новца у општинским касама могао би да доведе до проблема у вези са одржавањем предстојећих локалних избора у осам локалних заједница у Српској.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објелоданила је да би, осим у пет локалних заједница у РС у којима није усвојен буџет за ову годину, због чега немају предвиђену ни марку за октобарске изборе, потешкоћа могло бити и у другим срединама које су у буџетима обезбиједиле мање новца него што је потребно. За спровођење октобарских избора биће потребно око осам милиона КМ. Четири милиона марака обезбијеђена су из буџета институција БиХ, а остатак треба да ставе на располагање локалне заједнице.

Недовољно новца за спровођење избора, кажу у ЦИК-у, ставили су на располагање у Бијељини, Купресу, Крупи на Уни, Љубињу, Прњавору, Чајничу, Источном Старом Граду и Хан Пијеску. Највећи минус у каси има Бијељина, гдје је обезбијеђено 318.000, иако је процијењено да им је потребно око 468.000 КМ. Подаци из овогодишњег градског буџета показују да ће највише новца намијењеног за рад градске Изборне комисије бити потрошено за накнаде члановима бирачких одбора - 245.000 КМ. Остатак је планиран за издатке за закуп, набавку материјала и трошкове репрезентације и услуга медија.

Власти у Прњавору обезбиједиле су 125.000 од потребних 162.000 марака за нормално спровођење избора. Недостаје им, према подацима из ЦИК-а, око 37.000 КМ. Чајничу и Купресу недостаје по 5.000, Љубињу 3.000, Хан Пијеску 2.000, Источном Старом Граду 1.500, док је непознато колико новца још треба да обезбиједи Крупа на Уни.

- У случају да локалне заједнице нису у стању да финансирају изборе, њихове трошкове треба да преузме буџет РС - казали су у ЦИК-у БиХ и додали да није ријеткост да се у локалним срединама јављају проблеми са финансирањем избора.

У Влади РС казали су да нису планирали новац за организовање избора у локалним заједницама.

- Ако буде потребе, Влада ће из буџетске резерве обезбиједити новац, али би општине требало да испуне своју обавезу - казали су у Министарству финансија РС.

Да проблема неће бити, увјерава градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

- Увијек смо имали обезбијеђен новац у буџету за изборе, а разлика се појавила због више накнаде за чланове изборне комисије. Новац ћемо обезбиједити ребалансом или на други начин, али неће бити проблема са одржавањем избора - рекао је Мићић.

Проблеме са покривањем изборних трошкова у неким срединама наговијестио је први човјек ЦИК-а БиХ Ахмет Шантић истог дана када су и расписани локални избори. Он је казао да је већина јединица локалне самоуправе испунила ту законску обавезу, нагласивши да је крајње вријеме да то ураде и они који то још нису учинили.

- Тиме доводе у питање изборе у тим општинама - упозорио је Шантић.

Он је прецизирао да општине Градишка, Србац, Језеро, Ново Горажде и Билећа нису усвојиле буџете, у Бугојну није обезбијеђено довољно новца за изборе, док од власти у Сребренику и Источном Мостару нису добијене информације о стању њихових буџета. Главни разлози за неусвајање буџета у тим срединама махом су поремећени политички односи, који су довели до проблема у функционисању локалних парламената.

Локални избори биће одржани 2. октобра, а право гласа имаће 3,34 милиона становника. Избори су расписани за 57 скупштина општина и начелника и шест градских скупштина и градоначелника у РС.

Општине без усвојеног буџета

Градишка

Србац

Језеро

Ново Горажде

Билећа

Износ потребног и расположивог новца за изборе

Град Потребно   Обезбијеђено

Бијељина    468.000      318.000

Прњавор    162.000      125.000

Чајниче      38.000        32.000

Љубиње     13.000        10.000

Хан Пијесак         12.000        10.000

Купрес (РС)         12.000        7.000

Источни Стари Град    8.500 7.000

Крупа на Уни      3.000 /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана