Окончана сједница Представничког дома БиХ

Агенције
Окончана сједница Представничког дома БиХ

Сарајево - Потребне двије трећине против било је из Републике Српске за Приједлог резолуције о геноциду у Сребреници, чији су предлагачи посланици из СДП-а Денис Бећировић и Мирсад Мешић (СДП) те БПС-ов Заим Бацковић након чега ова резолуција ни у другом кругу гласања није подржана на данашњој сједници Предстанвичког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици из СНСД-а вратили су се данас на сјендицу како би гласали.

Посланици су усвојили измјене Закона о спорту у БиХ којег је предложио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Дениса Бећировић.

Усвојен је и Закон о царинској политици у БиХ након што није било двије трећине против из Републике Српске као и приједлог закључка посланика из Клуба Савеза за бољу будућност (СББ) БиХ поводом расправе о Извјештају о раду регулаторне комисије за електричну енергију БиХ у 2014. години.

Према том закључку, задужено је Вијеће министара БиХ да у року од 30 дана да прецизне одговоре по свим примједбама директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача, које су изречене на презентацији о „Стање интеграција БиХ са ЕУ у области енергетике", одржане у парламенту БиХ, а које се односе на недостатак закона о гасу, недостатак енергетске стратегије и других преузетих обавеза према ставовима Енергетске заједнице.

Посланици су подржали приједлог препоруке посланика Јасмина Емрића (А-СДА), поводом расправе о Извјештају о раду Регулаторне комисије за електричну енергију у 2014. години, као и Извјештај о раду Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ те приједлог закључка посланика Николе Ловриновића (ХДЗ) поводом расправе о Извјештају о заштити личних података у БиХ.

Подржан је и Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права БиХ и Годишњи извјештај о појавама дискриминације у БиХ за 2014. годину.

Подржана је иницијатива посланика Дениса Бећировића којом се задужује Вијеће министара БиХ да у 2015. години припреми и у парламентарну процедуру достави Приједлог закона о дијаспори БиХ.

На сједници је усвојен Извјештај о стању радијационе и нуклеарне сигурности за 2014. годину, али Информација Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну сигурност БиХ о сигурности збрињавања истрошеног горива и сигурности збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори није добила потребну подршку посланика.

Посланици су дали сагласности за ратифицирање неколико међународних споразума, а наредна сједница најављена је за 22. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана