Одређен начин извршења Закона о кривичном поступку и Закона о ОБА

Срна
Одређен начин извршења Закона о кривичном поступку и Закона о ОБА

Сарајево - Уставни суд БиХ данас је констатовао да Парламентарна скупштина БиХ није извршила одлуке овог суда о оцјенама уставности одредаба Закона о кривичном поступку БиХ и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији, те одредио даљи начин њиховог извршења, изјавио је Срни регистрар Уставног суда Звонко Мијан.

“Уставни суд је одредио даљи начин извршења своје одлуке тако што ће се оспорене одредбе примјењивати у складу са стандардима садржаним у раније донесеним одлукама оцјене уставности, те у складу са општим стандардима људских права и слобода из Устава БиХ и Европске конвенције и праксом Уставног суда и Европског суда у области на које се те оспорене одребе односе”, појаснио је Мијан.


Према његовим ријечима, БиХ се неће наћи у правном вакууму с обзиром да је ова порука Уставног суда упућена стручним институцијама које примјењују ове одредбе.

“Оне ће знати да прочитају и изреку и образложење раније донесених одлука. И то је једна универзална обавеза примјене људских права и стандарда из те области, чак и без одлуке Уставног суда”, додао је Мијан.

Из Уставног суда БиХ је саопштено да је, одлучујући о захтјеву 29 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о земљишним књигама Федерације БиХ, Уставни суд утврдио да су спорне одредбе Закона о земљишним књигама ФБиХ у складу са одребама Устава БиХ и Европске конвенције у вези с правом на правично суђење и правом на имовину.

На данашњој сједници Уставни суд БиХ обавио је прелиминарну расправу о захтјеву Младена Босића, замјеника предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у вријеме подношења захтјева, за оцјену уставности чланова устава Посавског, Херцеговачко-неретванскога, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Западнохерцеговачког кантона.

Ријеч је о члановима устава кантона у којима није призната конститутивност српског народа или српског језика и ћирилице. Одлуку у овом предмету Уставни суд ће донијети на једној од наредних пленарних сједница.

Уставни суд БиХ је одбио као неосновану апелацију Горана Салиховића, поднесену против одлука Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Другостепене и Првостепене дисциплинске комисије за тужиоце ВСТС-а БиХ, којима је најприје суспендован, а затим и смијењен с позиције главног тужиоца БиХ.

Уставни суд БиХ је због истека мандата досадашњег предсједника и потпредсједника ове правосудне институције, изабрао предсједника и потпредсједнике Уставног суда БиХ за наредни мандатни период од три године.

За предсједника Уставног суда БиХ је изабран судија Златко Кнежевић, досадашњи потпредсједник Уставног суда БиХ.

Избором Кнежевића за предсједника Уставног суда БиХ престао је мандат досадашњег предсједника судије Мирсада Ћемана.

За потпредсједнике Уставног суда БиХ изабрани су судија Мато Тадић, досадашњи потпредсједник Уставног суда БиХ из реда хрватског народа, судија Мирсад Ћеман, досадашњи предсједник Уставног суда БиХ из реда бошњачког народа и Маргарита Цаца Николовска из реда међународних судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана