Одлукoм Савјета министара Бањалуци и Приједору ни фенинга

Жељка Домазет
Одлукoм Савјета министара Бањалуци и Приједору ни фенинга

Сарајево - Одлука Савјета министара о одобрењу и расподјели 925.000 марака из текуће буџетске резерве институција БиХ за ову годину изазвала је велико незадовољство међу представницима РС јер сматрају да је у подјели новца улогу имала политика, а не стварне потребе.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ и бивши министар цивилних послова Средоје Новић сматра да је оваква одлука скандалозна и прецизира да је направљен низ пропуста.

- Фрапантно је да је Савјет министара донио одлуку да се из буџетске резерве да новац за област културе и спорта иако су посебним грантовима за те области предвиђена три или четири милиона КМ путем Министарства цивилних послова. Неприхватљиво је да се новац из буџетске резерве троши прије него што су потрошена одобрена грант средства - нагласио је Новић. Додао је да су у Савјету министара морали да сачекају да буде завршен конкурс за грант средства за културу и спорт.

- Тек ако се тада покаже да новца није било довољно, требало би да се посегне за новцем из буџетске резерве. Средства су, изгледа, дијељена по приватним линијама - рекао је Новић. Додаје да је неприхватљиво и то што није поштован ни најмањи принцип јавног конкурса, тендера и што није омогућено свим културним, спортским и другим институцијама да се јаве на тендер. Наглашава да не може вјеровати да су средства дијељена без било каквих критеријума.

- Поред тога, очигледно је да су форсиране само одређене општине и одређене културне институције. Скандалозно је да једна Бањалука која чини готово двије културних институција на нивоу РС није добила ни фенинга. Ту су и институције у Приједору и друге институције. То је несхватљиво и мораће неко да каже грађанима Бањалуке, Приједора и других општина зашто они немају право на та буџетска средства. Буџет БиХ није само буџет тих општина које су добиле средства из буџетске резерве, јер се дио буџета БиХ пуни из цијеле РС - рекао је Новић.

Подсјетио је да се у ранијој расподјели тог новца није водило рачуна о томе која политичка опција је на власти, већ се водило рачуна да он равномјерно буде распоређен по цијелој Српској.

- Скоро милион марака додјељују по политичкој линији, а не по потребама. Нека се грађани БиХ упитају колико је то хиљада потрошених пензија, и колико је то новца који је могао бити утрошен у много боље сврхе - закључује Новић.

Незадовољство расподјелом изнио је недавно и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић који истиче да је новац који је припао РС додјељиван оним општинама у којима је на власти Савез за промјене и да су они који су га дијелили "намјерно заборавили" општине и градове у којима је СНСД и владајућа коалиција у РС на власти.

- Овај новац је додијељен за неколико општина и износи се крећу од 20.000 КМ за, рецимо, Српску православну општину Модрича до 40.000 КМ у осталим општинама, што није довољно за те пројекте за које је намијењен новац, па може служити само као подршка начелницима тих општина - рекао је Малешевић истичући да је изузетак од овог правила 80.000 КМ за санацију Културног центра у Вишеграду.

Он је нагласио да је приликом расподјеле новца требало поштовати приоритете као што је, на примјер, општина Шамац у којој је библиотека потпуно страдала у прошлогодишњим поплавама.

- У Добоју је додијељен новац за Међународни рукометни турнир, а ја не знам да ли је баш било потребно да се за ту намјену издвоји 40.000 КМ или је било потребније да се тај новац издвоји за санацију библиотеке у Добоју и набавку опреме - рекао је Малешевић.

Подвукао је да новац није одобрен ни Римском муниципијуму у Скеланима иако се зна да је потребан за заштиту налазишта.

У Савјету министара нисмо успјели да сазнамо на основу којих критеријума су подијелили новац. Ревизори су протеклих година имали бројне примједбе на расподјелу средстава из буџетске резерве.

Износи

Текућа буџетска резерва је у 2013. години износила 8,9 милиона марака, 2014. њен износ је био 3,7 милиона, а за ову годину та цифра је 5,32 милиона марака.

Четири одсто од 5,32 милиона ове године је на располагању предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и његовим замјеницима Мирку Шаровићу и Вјекославу Беванди који тај новац могу расподијелити коме желе.

Извјештаји

За реализацију одлуке Савјета министара о расподјели 925.000 КМ задужени су Министарство финансија и трезора БиХ и Министарство цивилних послова БиХ.

У "Службеном гласнику" је наведено да је обавезно достављање извјештаја, да су корисници дужни да министарствима цивилних послова те финансија и трезора доставе писани и финансијски извјештај о намјенском утрошку новца.

Подјела новца:

100.000 КМ - Олимпијски комитет БиХ, Кошаркашки савез БиХ

80.000 КМ - Општина Вишеград (санација Културног центра)

50.000 КМ - Хрватска академија знаности и умјетности БиХ (ХАЗУ) у Мостару, Казалишно-филмска удруга "Октавијан" Мостар, Радио-телевизија Херцег Босне

40.000 КМ - Клуб за спорт и рекреацију "Стенс", Савез кошарке у колицима БиХ, општина Добој (Међународни рукометни ТВ турнир шампиона "Добој 2015"), општина Градишка (обнова Вијећнице), општина Бијељина (за Културни центар који је страдао у поплавама), град Требиње (Центар за културу), Удруга филмски фестивал "Дани хрватског филма" у Орашју

30.000 КМ - Матична библиотека Источно Ново Сарајево, Музеј Старе Херцеговине Фоча, Фрањевачки самостан Светог Петра и Павла у Мостару, Хрватско народно казалиште у Мостару, Жупа рођења блажене дјевице Марије Хусино

25.000 КМ - Специјална олимпијада БиХ

20.000 КМ - Српска православна црквена општина Модрича

10.000 КМ - Хрватска кармелска провинција Светог оца Јосипа - Самостан - духовни центар "Кармел св. Илије" у Томиславграду, Удруга глухих и наглухих особа "Слух" у ХНЖ-у у Мостару

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана