Одлука суда о Дану РС мора бити поништена

В. Кулага, Ж. Домазет
Одлука суда о Дану РС мора бити поништена

Бањалука - Народна скупштина РС упутила је у петак одговор Уставном суду БиХ који је затражио информације о томе шта је урађено с циљем спровођења њихове одлуке којом је обиљежавање Дана Републике 9. јануара проглашено неуставним.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је истакао да је парламент у одговору подсјетио суд на захтјев упућен 17. јуна којим је РС затражила преиспитивање спорне одлуке и да се о њему Уставни суд БиХ није изјаснио.

- Народна скупштина је захтјев поднијела у утврђеном року и очекујемо да Уставни суд преиспита и стави ван снаге своју одлуку о Дану РС - рекао је Чубриловић.

Уставни суд БиХ је у новембру прошле године утврдио, одлучујући на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, да дио Закона о празницима РС који се односи на обиљежавање 9. јануара као Дана РС није у складу са Уставом. Највиши званичници РС су након тога јединствено поручили да не прихватају ту одлуку, а затим је формиран експертски тим који је послао захтјев Уставном суду БиХ да поништи своју одлуку и донесе нову.

Чубриловић је нагласио да из изјава бошњачких политичара и интелектуалаца произлази да проблем није Дан Републике, него то што је ријеч о 9. јануару - дану када се обиљежава нешто што се догодило прије Дејтонског споразума.

- Они желе да докажу да РС није постојала прије потписивања Дејтонског споразума. Питам их ко је онда унио свој суверенитет у заједничку државу у Дејтону ако РС није постојала. Унијели су га ентитети, а није било обрнуто - рекао је Чубриловић те поновио да је одлука Уставног суда БиХ политичка, а не правна.

Додао је да ће РС, као легалиста, поштовати одлуке суда.

- Зато ћемо обавијестити Уставни суд и да припремамо измјене Закона о празницима које би до краја године требало да се нађу у скупштинској процедури - рекао је Чубриловић.

Народна скупштина РС је у међувремену једногласно донијела одлуку о расписивању референдума о Дану РС, који ће бити одржан 25. септембра, када ће народ рећи да ли подржава да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике. Због одлуке Народне скупштине о расписивању референдума десет посланика из ФБиХ у Представничком дому Парламента БиХ упутило је позив предсједавајућим Предсједништва и Савјета министара БиХ Бакиру Изетбеговићу и Денису Звиздићу да организују састанак са посланицима, министрима и предсједницима странака. Изетбеговић је у петак рекао "Гласу Српске" да је прочитао писмо и да састанка неће бити.

- Нешто ћу им одговорити, али нећемо одржати састанак. Сматрам да институције морају радити свој посао. Не требају нам крње институције или дијелови институција да се састају па да се створе два блока. Тражимо од институција и међународних и домаћих да сасвим јасно и недвосмислено раде свој посао када је у питању кршење Дејтонског споразума и довођење у питање Устава БиХ и закона. То треба да раде институције - рекао је Изетбеговић.

Високи функционери СДА негирали су раније за федералне медије спекулације да ће као контрамјера бити организован референдум о укидању РС, али су нагласили да OHR не смије дозволити референдум у Српској.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да писмо групе бошњачких посланика у којем траже састанак на нивоу БиХ говори о потпуној мобилизацији бошњачког политичког блока да би користећи дио међународне заједнице онемогућили спровођење референдума у РС.

У OHR-у су у петак рекли да и даље разматрају одлуку Народне скупштине РС о одржавању референдума.

- Иако је очигледно да су празници осјетљиво питање у БиХ, владавина права се увијек мора поштовати. Сви органи власти у БиХ, укључујући и оне у РС, имају обавезу да спроводе коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ - поручили су из OHR-а.

Уставни суд БиХ донио је спорну одлуку прегласавањем судија из српског и хрватског народа од стране бошњачких и страних судија. Званичници РС су затим затражили да одлука буде поништена и да Парламент БиХ у року од 120 дана усвоји закон о Уставном суду БиХ којим је предвиђено да стране судије буду замијењене домаћим и да буде онемогућено доношење одлука ако за њих не гласа барем један судија из сваког народа. С обзиром на то да су бошњачке странке блокирале усвајање тог закона испуњени су услови за расписивање референдума, који су званичници РС оставили као алтернативу усвајању закона о Уставном суду.

Дмичић: РС поступа по закону

Професор уставног права Миле Дмичић поручио је у петак да је РС урадила све у складу са Уставом и законом. Реагујући на оцјене професора уставног права Омера Ибрахимагића, који је за федералне медије казао да се РС понаша неуставно и да се одлуком о референдуму политичким средствима супротставља праву, Дмичић је истакао да то није тачно и да је и даље видљиво да интелектуалне, политичке и друге елите не прихватају РС као државотворну јединицу која је са другом јединицом конституисала БиХ.

- РС поштује Устав БиХ, јер сматра да је он највиши општи правни акт са којим је усклађен и Устав РС - рекао је Дмичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана