Одбрани ускраћено унакрсно испитивање свједока у предмету “» генерал Младић «”

Горан Маунага
Одбрани ускраћено унакрсно испитивање свједока у предмету “» генерал Младић «”

Београд - Судско вијеће Хашког трибунала у предмету бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића прави преседан тиме што одбрани не дозвољава да унакрсно испита свједоке.

Тврди то члан тима одбране генерала Младића, адвокат Бранко Лукић и појашњава да је према правилу “92бис” предвиђена могућност да се неке изјаве унесу без унакрсног испитивања, али да о томе одлучује вијеће.

- Ми смо тражили да унакрсно испитамо сваког сведока тужилаштва, али у сваком појединачном случају суд је одбио такав наш захтев. Више од 100 таквих изјава уведено је на њиховој страни и ниједном нам није дозвољено да унакрсно испитамо таквог сведока. У другим предметима, као што су “Милутиновић”, “Шаиновић”, тамо где сам ја бранио Сретена Лукића, таква пракса није постојала. Суд нам је дозвољавао да и такве сведоке, ако то тражимо, унакрсно испитамо - каже Лукић.

Појашњава да се тужилаштво за свједоке које одбрана жели да уведе по правилу “92тер”, по коме је предвиђено унакрсно испитивање, изјашњава да за њих уопште нема питања. Зато се од њих само узме изјава путем видео-линка, што траје десетак минута, и онда таква изјава улази у предмет.

- С овим већем имамо нову ситуацију, али свако веће у Трибуналу у Хагу одређује своју праксу. Зато, без обзира на то колико имате искуства, у том Трибуналу никад не знате шта вас чека пред већем пред којим тренутно поступате. Пракса се кристалише све до краја предмета. Ово веће је неколико пута покушало да промени правила која су важила у предмету тужилаштва, на штету одбране. Али ми смо се бунили и до сада смо успевали да се одбранимо од таквих намера - рекао је Лукић. Појашњава да у Трибуналу саме судије доносе своја правила, иако су у свим цивилизованим земљама извршна, законодавна и судска власт одвојене. Каже да се ради о ретроградној пракси у којој су спојене законодавна и судска власт, па судије и суде и доносе своја правила. Зато се, истиче, често дешавало да се правило врло брзо мијења у случају кад одбрана постигне успјех и користи неко правило у своју корист.

- На великом смо губитку због тога што нам није дозвољено да унакрсно испитамо сведоке. Судија Бономи у предметима “Милутиновић” и “Шаиновић” изнео је став већа након што смо ми испитали унакрсно сведоке по правилу “92бис”, рекавши да је огромна разлика између онога што се налазило у изјавама и онога што се нашло у списима након унакрсног испитивања тих сведока - рекао је Лукић. Додао је да се тим одбране Младића од почетка бунио против таквог става вијећа и да ће наставити да се буне до краја јер сматрају да су нарушена људска права њиховог клијента, с обзиром на то су права осумњиченог много више заштићена по правилу “92тер” него по правилу “92бис”.

Оптужница Тужилаштва Хашког трибунала терети Младића за геноцид, злочине против човјечности и кршење закона или обичаја ратовања.

“Правила”

Бранко Лукић каже да се у Хашком трибуналу писана правила мијењају у току игре.

- Дакле, играмо утакмицу, ваш тим води три према нула, и минут пре краја уводи се правило да побеђује онај ко је дао мање голова. То је апсурдна ситуација. Сам суд може да креира правила дајући упутства усменим путем током поступка и налажући странкама како ће да се поступа. То је поготово подложно различитим тумачењима и применама од већа до већа - рекао је Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана