Од наредне године кривична одговорност политичара за кршење аката Републике Српске

ATV
Од наредне године кривична одговорност политичара за кршење аката Републике Српске

Политичари који су у име Републике Српске изабрани на било који ниво власти у БиХ, а не поштују акте усвојене у Народној скупштини, већ од наредне године кривично ће одговарати.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је лично иницирао уврштавање санкције затвором од три или више година политичарима, у нове измјене Кривичног закона, за АТВ је поручио да ће се потрудити да такав закон буде што прије имплементиран, нарочито због поступања политичара у заједничким институцијама.

“Ја мислим да ће он бити донесен до нове године тако да ступи на снагу 1.1. и ја ћу се залагати да такво нешто буде. Поучени, свим овим што се дешава, не само сада, него и у прошлости, напросто ако хоћете да имате став на нивоу БиХ, онда се морате вратити у Народну скупштину за питања важна за која може да расправља Народна скупштина, или Влада или предсједник Републике, који представља по Уставу Републику Српску, мораћете да придобијете став да би могли тамо да дјелујете”, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ. 

Разматраће то правни експерти, представници правосудне заједници, Врховног суда, па и Републичког јавног тужилаштва. 

Почетком године, Влада Републике Српске формирала је радну групи за измјене и допуне Кривичног закона и усклађивање са одлуком Уставног суда Републике Српске. Тражи се најбоље правно рјешење за санкције политичарима који прекрше акте Републике Српске.

“Чак је Влада Републике Српске донијела један закључак да још једном размотри ово питање о којем сте данас причали, односно које спомињемо и да видимо какво би могло бити законско рјешење у том погледу”, истакао је Слободан Зец, помоћник министар правде Републике Српске.  
Делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић сматра да ће таква регулатива допринијети раду представника Републике на БХ-нивоу. Било је, каже, случајева да опозиција из Републике Српске не поштује одлуке институција. Народна скупштине, Влада и предсједник Републике неизоставни су у било каквом дјеловању на БХ-нивоу.

“Кључне институције које дефинишу правила понашања свих у заједничким институцијама БиХ.  До сада ниједна тачка дневног реда за посланике СНСД-а бар није била могућа да ми гласамо за њу, ако није било става Републике Српске о њој”, нагласила је Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ. 

Предвиђено је да Народна скупштина о Измјенама и допунама Кривичног закона расправља у редовној процедури. Међутим, није искључено ни да ће Нацрт у процедуру бити упућен по хитном поступку, како би већ у јануару наредне године ступио на снагу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана