Нови закони о струји и гасу услов за реформе

Ведрана Кулага
Нови закони о струји и гасу услов за реформе

Неум - Надлежне институције у БиХ морају убрзати спровођење неопходних реформи у енергетском сектору, а први корак је усвајање закона о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ, закључено је јуче у Неуму, гдје је завршен пети Енергетски самит, који је на једном мјесту окупио стручњаке и представнике власти са свих нивоа.

Идеја неумског самита била је, како су поручили организатори, да буду сагледани стање у енергетском сектору БиХ, разлози дугогодишњег застоја у реализацији преузетих обавеза те проналазак модалитета како да буду премоштене препреке с циљем коришћења обновљивих извора енергије, биомасе и спровођења реформи у сектору гаса.

У оквиру неумског самита представници међународне заједнице и БиХ усагласили су и заједничку изјаву. Закључено је да идући мандат треба да буде искоришћен за интензивирање реформе енергетског сектора. Договорено је да, у вези са усвајањем закона о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ, у року од три мјесеца стране усагласе ставове и подрже усвајање тог акта.

- Приоритет је усвајање закона о електричној енергији и гасу БиХ, а договорено је да представници институција у БиХ, уз асистенцију међународне заједнице, у идућа три мјесеца покушају да откоче процес реформе у том дијелу, а затим раде на одређеним законима у Републици Српској и ФБиХ. Све је речено и написано и то сада треба спровести у дјело - поручено је са самита.

Енергетски сектор у БиХ, како је истакнуто, мора направити искорак, а један од предуслова за то је и боља координација између свих учесника у том сектору.

Посљедњег дана самита дискутовано је о реформи сектора гаса у БиХ, која је годинама у застоју, због чега је Енергетска заједница наметнула санкције, јер нема адекватног правног оквира у складу са захтјевима уговора о Енергетској заједници, чији је БиХ потписница.

Дискусију о стању у гасном сектору обиљежили су супротстављени ставови представника Републике Српске и ФБиХ о потезима који су повукли надлежни на тим нивоима власти у БиХ, али и о томе шта је из тог сектора у надлежности ентитета, а шта заједничког нивоа.

Директор предузећа “Гас Рес” Љубо Гламочић је потврдио да у пракси има проблеме због неусклађености прописа и подвукао да је очигледно да се у овом сектору, који треба бити покретач привреде, веома мало урадило, прије свега због политике која је, како је рекао, преузела примат и над економијом.

Консултант у USAID EIA Горан Франчић је истакао да је Хрватска прије двадесетак година кренула према енергетској транзицији, у складу са пакетима ЕУ, те додао да је то процес који се не може догодити преко ноћи, узимајући у обзир сложеност БиХ, али да је за то потребан договор између ентитетских министарстава и БиХ.

“Електропренос БиХ”

На самиту је било ријечи и о проблемима у компанији за пренос електричне енергије “Електропренос БиХ”, која је у власништву Републике Српске и ФБиХ. Поручено је да је ефикасно управљање компанијом кључно за свеукупно функционисање сектора струје, посебно у погледу безбједности снабдијевања, због чега је потребно што прије именовати нови менаџмент компаније, на основу транспарентних процедура и компетентности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана