Нови детаљи истраге против службеника УИО: Тужилаштво има необориве доказе

Дарко Момић
Нови детаљи истраге против службеника УИО: Тужилаштво има необориве доказе

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ није тражило одређивање притвора за шесторицу службеника Групе за спречавање кријумчарења и прекршаје Регионалног центра Управе за индиректно опорезивање БиХ у Тузли који су ухапшени у сриједу у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) кодног назива “Бренд”.

Према тврдњама нашег извора из истраге, поступајући тужилац није тражио притвор зато што је оцијенио да је прикупио довољно доказа против првоосумњиченог шефа Групе за спречавање кријумчарења и прекршаје Бориса Филиповића и њему подређених службеника Ведада Османовића, Бенка Галића, Милорада Крчара, Елвира Ћосића и Ладисава Забоа.

- Током истраге коју води Тужилаштво БиХ прикупљени су докази да су осумњичени, који су запослени у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења, починили коруптивна кривична дјела тако што су примали дарове или друге облике користи како не би предузели службене радње које су морали предузети ради откривања незаконитости приликом увоза робе на подручје БиХ - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наш извор тврди да је истрага вођена под строгим надзором и веома професионално и да је извршење кривичних дјела тако задокументовано те да су прикупљени материјални докази да нема потребе за одређивањем притвора.

- Тужилаштво БиХ, након што саслуша све свједоке у овом предмету, вјероватно ће затражити од Суда БиХ да ухапшенима изрекне мјеру забране обављања дјелатности. Поједини увозници који су били на мети несавјесних службеника УИО дали су изјаве у Тужилаштву БиХ у којима су изнијели детаље рекетирања. Неколико њих је потврдило да су ухапшенима, поред новца, мобилних телефона, разне друге техничке робе и улазница за утакмице, углавном фудбалске репрезентације БиХ, плаћали и услуге проститутки у једном хотелу код Сребреника - каже наш извор.

Поводом хапшења јуче су се огласили из УИО БиХ изражавајући незадовољство “поводом нетачних и потпуно неистинитих текстова објављених на неколико портала”.

- УИО, менаџмент институције и запослени у УИО нису се ни на који начин укључивали у активности које су спроводили СИПА и Тужилаштво БиХ по налогу Суда БиХ у акцији кодног назива “Бренд”. Став УИО је потпуно јасан, а то је обавезно законско поступање сваког запосленог у институцији. У случају сумње да било који службеник поступа супротно законским прописима, Управа даје пуну подршку надлежним институцијама да предузму све потребне мјере и радње на откривању таквих појединачних случајева - наводе из УИО БиХ.

Не желећи се мијешати у уређивачку политику било ког медија у БиХ, додаје се даље, цијенимо да, уколико се већ објављују изјаве појединих лица у којима се неосновано нарушава углед УИО и свих њених службеника, било би коректно да је затражен и став ове институције.

- На крају желимо нагласити да се оваквим неистинитим објавама наноси непоправљива штета УИО и свим њеним службеницима, а истовремено се ометају истражне радње које спроводе надлежне институције које имају пуну подршку Управе - поручују из УИО.

Рођаци

 

Првоосумњичени шеф Групе за спречавање кријумчарења Борис Филиповић, тврди наш извор близак истрази, у блиским је везама са замјеником министра одбране БиХ и функционером ХДЗ-а БиХ Мијом Крешићем.

- Један од ухапшених Ведад Османовић близак је род потпредсједника СДА Адила Османовића, односно син његовог брата Изета. Он је и члан једног ерсофт клуба за које се у јавности тврди да служе као полигони за војну обуку, а постоји основ сумње да је тај клуб, захваљујући његовом ангажману, добио опрему на поклон од увозника текстила - тврди наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана